Szara Reneta to jabłko idealne na szarlotkę zwanej także jabłecznikiem.
Szalotka jak już wiecie to ciasto z owocami czyli także jabłecznik a jabłecznik to ciasto z jabłkami.
Szara Reneta w ciastach jest idealna, rozpada się na mus, jest delikatna i kwaskowata zarazem.
Inne jabłko też się nada ale to już będzie trochę inny smak.
Polecam zatem pyszne ciasto do kawy, herbaty, czystka czy kubka mleka.
Lody będą cudnym dodatkiem do szarlotki.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej T 650
- 250 g masła
- 80 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2000 g jabłek Szara Reneta
- 80 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- sok 1 i 1/2 cytryny
- 1 płaska łyżeczka cynamonu w proszku
- 3 białka jaj
- 50 g cukru
Ciasto:
- Z podanych składników zagniotłam ciasto.
- Można to zrobić malakserem, robotem lub ręcznie.
- Ciasto podzieliłam na połowę i każdą oddzielnie zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 60 minut.
Nadzienie z jabłek:
- Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam na kawałki.
- Wrzuciłam je na patelnię, dodałam cukier, sok z cytryny, cukier cynamon i smażyłam aż się lekko rozpadły a sok odparował.
Beza:
- Białka ubiłam na sztywną pianę dodając po łyżce cukru.
Szarlotka:
- Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Na dnie blaszki wyłożyłam połowę ciasta.
- Potem położyłam jabłka, pokryłam je bezą, równo rozsmarowałam.
- Drugą część ciasta starłam na tarce wprost na bezę.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut aż się ładnie zrumieniło.
- Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Przepis od Ani z Tajemnica Smaku
2 komentarze
Obłędnie wygląda Twoja szarlotka. Och jakbym zjadła taki kawałeczek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Cieszę się, pozdrawiam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.