Szybko i apetycznie będzie dziś w słoiczkach/pucharkach.
Galaretkę zrobiłam z dżemu porzeczkowego a serniczki zrobione z serka homogenizowanego i ricotty, dodałam orzechy.
Kto lubi takie połączenie?
Szybko się je robi, trzeba tylko chwilę poczekać aż się zetną.
Zapraszam do kuchni, będziemy robić serniczki.
Serniczki porzeczkowe w słoiczkach - przepis
- 250 g ricotty
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- 2 łyżki wody
- 1 pełna łyżeczka żelatyny
- garść posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki ksylitolu
- 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
Galaretka:
- 4 pełne łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
- 100 ml wody
- 1 pełna łyżeczka żelatyny
- Żelatynę namoczyłam w wodzie i jak napęczniała rozpuściłam ją podgrzewając na ogniu.
- Wymieszałam dokładnie ricottę z serkiem homogenizowanym, ksylitolem, dżemem.
- Wlałam żelatynę, zmiksowałam, dodałam orzechy i wymieszałam.
- Przelałam masę do pucharków, wstawiłam do lodówki.
- Dżem na galaretkę przełożyłam do garnka, dodałam wodę i podgrzewałam aż się zagotowało.
- Wsypałam żelatynę i mieszałam aż się rozpuściła.
- Na wystudzone serniczki wlałam wystudzoną galaretkę, posypałam orzechami i ponownie wstawiłam do lodówki.
- Po godzinie deser gotowy.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.