Pysznych sałatek nigdy dość w naszym menu.
Czasami są lekkie jak piórko a czasami cięższe i bardziej sycące.
Tym razem prym w sałatce wiedzie fasola więc sałatka jest pożywna i odżywcza.
Pomysł zaczerpnęłam z książki Jamiego Olivera "5 składników".
Sałatka z tuńczyka i fasoli - przepis
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 - 3 łodygi selera naciowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 330 g ugotowanej fasoli - u mnie z puszki
- 220 g tuńczyka z oleju
- Cebulę pokroiłam w cieniutkie plasterki i zamarynowałam ją w 1 łyżce octu z czerwonych winogron i szczypcie soli.
- Odcedziłam fasolę i rozłożyłam ją jedną warstwą na rozgrzanej łyżce oliwy na patelni.
- Podsmażałam aż fasola się zrumieniła.
- Fasolę przełożyłam na talerz, polałam łyżką oliwy i łyżką octu z czerwonych winogron oraz rozłożyłam cebulę na wierzchu.
- Posypałam posiekaną natką wraz z łodyżkami i posiekanym selerem naciowym.
- Na wierzchu ułożyłam kawałki tuńczyka, oprószyłam pieprzem.
- Podałam od razu.
Przepis od Jamie Olivera
6 komentarze
Odżywcza i smaczna. Uwielbiam przepisy z książki Jamiego Olivera, zawsze wychodzą pysznie.
OdpowiedzUsuńTo prawda, Jamie rządzi, On wie co dobre
UsuńTaka sałatka to coś dla mnie. Pysznie wygląda i jestem pewna, że wybornie smakuje.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Smakuje obłędnie, popróbuj Łucjo
UsuńAleż to smakowicie i zdrowo wygląda. Chętnie testuję przepisy na potrawy o wysokiej zawartości białka, które uskuteczniam po treningu, a tuńczyk + fasola to proteinowa bomba. Przepis pójdzie w ruch! Dzięki za pomysł:)
OdpowiedzUsuńMario, jest idealne
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.