Kuskus, idealnie kremowy i dodatki warzyw a na koniec tuńczyk i sos, dużo sosu.
Pyszna sałatka na talerzu, ktoś chętny?
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem - przepis
- 1 mała sałata rzymska
- 1 czerwona papryka
- ok. 15 cm ogórka zielonego wężowego
- 10 grillowanych szparagów marynowanych - słoik
- 1/2 szklanki suchego kuskusu
- ok. 1.2 szklanki tuńczyka w oleju
- 1 dojrzałe awokado
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu z czerwonych winogron
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz czarny
- Zaczęłam od kuskusu, wsypałam go na talerz i zalałam wrzącą, osoloną wodą 1 cm nad powierzchnię kuskusu, nakryłam talerzem.
- Paprykę pokroiłam w paski, ogórka zielonego razem ze skórka w plastry, sałate rzymską pokroiłam w paski.
- Szparagi odcedziłam z marynaty i pokroiłam na kawałki.
- Osączyłam tuńczyka z oleju.
- Obrałam awokado i pokroiłam je w plastry.
- Wymieszałam wszystkie składniki.
- Składniki sosu wymieszałam w słoiczku, czosnek dodałam starty na tarce.
- Polałam sosem sałatkę.
- Podałam od razu.
Przepis własny
4 komentarze
Ta sałatka już zyskała moje serce - na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za przepis.
Cieszę się bardzo, pozdrawiam
UsuńDłuższy czas nie robiłam sałatki z kuskusem i tuńczykiem. Jednak nigdy nie dodawałam awokado.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
A może warto spróbować?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.