niedziela, 29 października 2023

Puszyste chlebki drożdżowe z patelni

Czasami tak się zdarzy że zabraknie nam chleba a zjadłoby się jakąś pajdkę. Jest na to sposób bo chlebki z patelni mimo że drożdżowe i tez muszą rosnąć, robią to szybko, jakieś 40 minut. Potem wałkujemy i na patelnię a za chwilę można je nadziać albo zajadać z pastą, albo maczane w dobrej oliwie. Można zwijać w rulon, można rozdzierać, jak chcecie i lubicie. Zachęciłam? to zapraszam do kuchni.
Puszyste chlebki drożdżowe z patelni - przepis

Puszyste chlebki drożdżowe z patelni składniki:
  • 900 g mąki pszennej Farina 00
  • 20 g soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 300 ml mleka

Puszyste chlebki drożdżowe z patelni przygotowanie:
  • Mleko i wodę podgrzałam do temperatury pokojowej, rozpuściłam w nich drożdże.
  • Zagniotłam ciasto dodając mąkę i  sól.
  • Ciasto zagniatałam aż stało się elastyczne i gładkie.
  • Kulę ciasta umieściłam w misce z pokrywką i odstawiłam na 40 minut do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wyrośnięte ciasto zarobiłam, podzieliłam na 8 części i z każdej zrobiłam kulkę.
  • Wałkowałam kulki na wielkość patelni - u mnie ok. 24 cm.
  • Potem układałam placek na suchej patelni i kilkukrotnie przekręcając placek usmażyłam chlebek.
  • I tak po kolei wszystkie chlebki.
  • Usmażony chlebek jest bardzo elastyczny i bardzo smakowity.
  • Warto sobie taki zrobić i delektować się pysznym smakiem.
Smacznego
Przepis własny

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger