Czasami tak się zdarzy że zabraknie nam chleba a zjadłoby się jakąś pajdkę. Jest na to sposób bo chlebki z patelni mimo że drożdżowe i tez muszą rosnąć, robią to szybko, jakieś 40 minut. Potem wałkujemy i na patelnię a za chwilę można je nadziać albo zajadać z pastą, albo maczane w dobrej oliwie. Można zwijać w rulon, można rozdzierać, jak chcecie i lubicie. Zachęciłam? to zapraszam do kuchni.
Puszyste chlebki drożdżowe z patelni - przepis
Puszyste chlebki drożdżowe z patelni składniki:
- 900 g mąki pszennej Farina 00
- 20 g soli
- 20 g świeżych drożdży
- 300 ml wody
- 300 ml mleka
- Mleko i wodę podgrzałam do temperatury pokojowej, rozpuściłam w nich drożdże.
- Zagniotłam ciasto dodając mąkę i sól.
- Ciasto zagniatałam aż stało się elastyczne i gładkie.
- Kulę ciasta umieściłam w misce z pokrywką i odstawiłam na 40 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wyrośnięte ciasto zarobiłam, podzieliłam na 8 części i z każdej zrobiłam kulkę.
- Wałkowałam kulki na wielkość patelni - u mnie ok. 24 cm.
- Potem układałam placek na suchej patelni i kilkukrotnie przekręcając placek usmażyłam chlebek.
- I tak po kolei wszystkie chlebki.
- Usmażony chlebek jest bardzo elastyczny i bardzo smakowity.
- Warto sobie taki zrobić i delektować się pysznym smakiem.
Przepis własny
2 komentarze
Takie świeże muszą być przepyszne. Jak się im oprzeć?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Po co się opierać, warto zjeść ze smakiem
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.