Jest to potrawa w formie zapiekanego ciasta z nadzieniem, znana w kuchni tatarskiej, białoruskiej, tureckiej i litewskiej, m.in. wśród mniejszości tatarskiej zamieszkującej Podlasie.
Pierekaczewnik sporządza się z ciasta makaronowego, z którego robi się bardzo cienkie, prawie przezroczyste płaty.
Pierekaczewnik sporządza się z ciasta makaronowego, z którego robi się bardzo cienkie, prawie przezroczyste płaty.
Następnie smaruje się je z obu stron masłem lub gęsim tłuszczem i przekłada nadzieniem.
Nadzienie może być słodkie np. z twarogu i rodzynek, jabłek lub suszonych śliwek, albo mięsno - warzywne z baraniny, wołowiny, gęsiny lub z mięsa indyka.
Płaty przełożone nadzieniem zawija się w rulon, a następnie zwija w spiralę przypominającą skorupę ślimaka.
Pierekaczewnik piecze się w okrągłej formie/patelni.
Po dwugodzinnym pieczeniu gotowe ciasto waży ok. 3 kg.
Tyle Wikipedia a teraz napiszę Wam że to danie warte jest tej zabawy i pracy które trzeba w nie włożyć.
Pierekaczewnik chodził za mną od dawna i czas było się za niego zabrać.
Moje dodatki to mięso wołowe, które po upieczeniu jest delikatne i bardzo aromatyczne.
Zabawy trochę jest z ciastem ale nie jest to specjalnie uciążliwe.
Potrzebne będzie miejsce bo w mojej mikroskopijnej kuchni miejsca miałam trochę mało.
Ale dość gadania, zagniatamy ciasto, zapraszam do blatów.
Pierekaczewnik - tatarski ślimak - przepis
Pierekaczewnik - tatarski ślimak składniki: tortownica ok. 22 cm lub na blaszce jaki chcecie
Ciasto:
- 400 g przesianej mąki tortowej T 500
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
- ok. 200 - 250 ml wody
Farsz:
- 500 g drobno pokrojonego mięsa wołowego
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- sól morska
- pieprz czarny do smaku
- 250 ml rozpuszczonego masła
- Z mąki, soli, oleju i żółtek, dolewając wodę zagniotłam szybko ciasto.
- Nie wlałam od razu całej wody tylko stopniowo aby ciasto w rezultacie miało konsystencję ciasta makaronowego.
- Ciasto podzieliłam na 4 części.
- Moje ciasto wałkowałam na placki 34 x 36 cm.
- Najpierw rozwałkowałam płat na mniejszy prostokąt, tak 25 x 25 cm i grubo posmarowałam masłem.
- Resztę wałkowania lub rozciągania zrobiłam rękoma, naciągając ciasto a jest ono bardzo elastyczne więc trudno nie jest.
- Rozciągałam tak aby ciasto było przezroczyste co widać na zdjęciu poniżej.
- I tak wałkowałam, rozciągałam i nakładałam jedną warstwę na drugą, smarując obficie masłem.
- Wołowinę pokroiłam w niedużą kostkę.
- Cebulę pokroiłam w piórka.
- Po ułożeniu 4 warstw, posmarowałam je jeszcze masłem i nałożyłam mięso, równo na całą powierzchnię.
- Rozsypałam piórka cebuli, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Zaczęłam zwijać pierekaczewnik w rulon jak na zdjęciu poniżej.
- Na koniec zwinęłam ciasto w ślimak już na blaszce do pieczenia.
- Ponownie posmarowałam masłem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 - 80 minut.
- Jeśli ciasto będzie się za bardzo przypiekać wystarczy przykryć je papierem do pieczenia.
Przepis kuchni tatarskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.