wtorek, 3 października 2023

Pierekaczewnik - tatarski ślimak

Pierekaczewnik, białoruski перакачаўнік, pierakaczaunik, od rosyjskiego pieriekatywat’ czyli  przewałkowywać. 
Jest to potrawa w formie zapiekanego ciasta z nadzieniem, znana w kuchni tatarskiej, białoruskiej, tureckiej i litewskiej, m.in. wśród mniejszości tatarskiej zamieszkującej Podlasie.
Pierekaczewnik sporządza się z ciasta makaronowego, z którego robi się bardzo cienkie, prawie przezroczyste płaty. 
Następnie smaruje się je z obu stron masłem lub gęsim tłuszczem i przekłada nadzieniem. 
Nadzienie może być słodkie np. z twarogu i rodzynek, jabłek lub suszonych śliwek, albo mięsno - warzywne z baraniny, wołowiny, gęsiny lub z mięsa indyka. 
Płaty przełożone nadzieniem zawija się w rulon, a następnie zwija w spiralę przypominającą skorupę ślimaka. 
Pierekaczewnik piecze się w okrągłej formie/patelni. 
Po dwugodzinnym pieczeniu gotowe ciasto waży ok. 3 kg.
Tyle Wikipedia a teraz napiszę Wam że to danie warte jest tej zabawy i pracy które trzeba w nie włożyć.
Pierekaczewnik chodził za mną od dawna i czas było się za niego zabrać.
Moje dodatki to mięso wołowe, które po upieczeniu jest delikatne i bardzo aromatyczne.
Zabawy trochę jest z ciastem ale nie jest to specjalnie uciążliwe.
Potrzebne będzie miejsce bo w mojej mikroskopijnej kuchni miejsca miałam trochę mało.
Ale dość gadania, zagniatamy ciasto, zapraszam do blatów.
Pierekaczewnik - tatarski ślimak - przepis


Pierekaczewnik - tatarski ślimak składniki: tortownica ok. 22 cm lub na blaszce jaki chcecie
Ciasto:
  • 400 g przesianej mąki tortowej T 500
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • ok. 200 - 250 ml wody
Farsz:
  • 500 g drobno pokrojonego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • sól morska 
  • pieprz czarny do smaku
Dodatkowo:
  • 250 ml rozpuszczonego masła

Pierekaczewnik - tatarski ślimak przygotowanie:
  • Z mąki, soli, oleju i żółtek, dolewając wodę zagniotłam szybko ciasto.
  • Nie wlałam od razu całej wody tylko stopniowo aby ciasto w rezultacie miało konsystencję ciasta makaronowego.
  • Ciasto podzieliłam na 4 części.
  • Moje ciasto wałkowałam na placki 34 x 36 cm.
  • Najpierw rozwałkowałam płat na mniejszy prostokąt, tak 25 x 25 cm i grubo posmarowałam masłem.
  • Resztę wałkowania lub rozciągania zrobiłam rękoma, naciągając ciasto a jest ono bardzo elastyczne więc trudno nie jest.
  • Rozciągałam tak aby ciasto było przezroczyste co widać na zdjęciu poniżej.
  • Pierwszy blat ciasta ułożyłam na papierze do pieczenia - potem będzie łatwiej zwijać.
  • I tak wałkowałam, rozciągałam i nakładałam jedną warstwę na drugą, smarując obficie masłem.
  • Wołowinę pokroiłam w niedużą kostkę.
  • Cebulę pokroiłam w piórka.
  • Po ułożeniu 4 warstw, posmarowałam je jeszcze masłem i nałożyłam mięso, równo na całą powierzchnię.
  • Rozsypałam piórka cebuli, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Zaczęłam zwijać pierekaczewnik w rulon jak na zdjęciu poniżej.
  • Na koniec zwinęłam ciasto w ślimak już na blaszce do pieczenia.
  • Ponownie posmarowałam masłem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 - 80 minut.
  • Jeśli ciasto będzie się za bardzo przypiekać wystarczy przykryć je papierem do pieczenia.

Smacznego
Przepis kuchni tatarskiej
Inspiracje tutaj i tutaj

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger