Panzanella to sałatka do której wrzucamy wszystko co mamy w lodówce, mieszamy, robimy sos i zajadamy. Dzisiaj do sałatki wrzuciłam figi, one tutaj pasują znakomicie. Kremowe wnętrze dojrzałych fig to jest to co w tej panzanelli będziecie pamiętać. Jakieś grzanki do tego i śniadanie czy lekki obiad gotowy. Jesteście przygotowani na ten nieziemski smak? Jakie sałatki lubicie najbardziej? Napiszcie mi proszę.
Panzanella z figami - przepis
- 3 kromki chleba
- 1/2 ugotowanego niedużego brokuła
- 2 świeże figi
- garść zielonych winogron bez pestek
- 1 pomidor - gargamel
- 1 nieduża papryka czerwona szpiczastapom
- 2 ogórki gruntowe zielone
- 2 - 3 liście sałaty lodowej
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamico
- 1 łyżka octu z czerwonych winogron
- 1 łyżeczka ostrej musztardy z jalapeno
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- Chleb pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni, wystudziłam.
- Brokuła pokroiłam na cząstki a sałatę lodową pokroiłam na kwadraty.
- Ogórki można ze skórka ale ja obrałam i pokroiłam w plasterki.
- Pomidora pokroiłam w duże kawałki a figi w ósemki.
- Paprykę można pokroić w paski lub krążki, winogrona przekrawałam na połówki.
- Składniki sosu umieściłam w małym słoiczku, przecisnęłam czosnek i dokładnie wymieszałam.
- Składniki polałam sosem i dokładnie wymieszałam, odstawiłam na 15 minut.
- Potem to już tylko zajadać.
- Zróbcie sobie taką i posmakujcie.
Pomysł własny
2 komentarze
Uwielbiam kreatywne sałatki, a panzanella z figami to coś co bardzo chętnie bym spróbowała. Dziękuję za nowy przepis. :)
OdpowiedzUsuńO my też takie kochamy
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.