Lubię takie dania gdzie szybko coś można wyczarować aby potem na talerzu delektować się pysznościami. Tutaj pyszne, jędrne pieczarki zanurzają się w sosie śmietankowo - porowym. I to jest to co smakuje wybornie ale i szybko się gotuje. Makaron do garnka z wodą a sos na patelnię i za 15 minut mamy danie gotowe. Zachęcona smakiem i aromatem dania pałaszowałam z przyjemnością.
Makaron z pieczarkami w sosie śmietankowo - porowym - przepis
- 1 duży por
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 250 g brązowych pieczarek
- sól morska
- pieprz czarny
- 200 ml śmietanki 30 %
- 200 g makaronu Maccheroni lub ulubiony
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam.
- Pieczarki pokroiłam na ćwiartki.
- Pora pokroiłam na plasterki i podsmażyłam na oleju aż stał się miękki.
- Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cząstki pieczarek, podsmażyłam.
- Wlałam śmietankę i gotowałam aż sos zgęstniał.
- Doprawiłam sola i pieprzem i wymieszałam z ugotowanym makaronem.
- Podałam posypane natką pietruszki.
Przepis własny
4 komentarze
O tak. makaron z pieczarkami to coś dla mnie ale bez sosu śmietanowego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Makaron jest superowym danie obiadowym, przyjżyj się temu
UsuńNie ma to jak pyszny makaron. To taki pewny, szybki przepis na szczęśliwy żołądek. 😄
OdpowiedzUsuńSzczęśliwy żołądek to jest podstawa
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.