To danie choć proste smakuje wybornie, niewyszukane a pyszne. Zwyczajne kluski leniwe pod pierzynką z figowego sosu to raj dla podniebienia i na pewno zasmakuje każdemu. Dlatego polecam bo dodatkowy plus tego dania to to, że robi się je szybko. Gotowi na nowe doznania?
Leniwe kluski z karmelizowanymi figami - przepis
Sos:
- 4 świeże figi
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- szczypta suszonego tymianku
Kluski:
- 440 g twarogu półtłustego
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki T 550
- Najpierw zrobiłam sos.
- Figi pokroiłam na cząstki i wrzuciłam je na rozgrzane masło.
- Smażyłam 2 minuty a potem polałam miodem, smażyłam jeszcze kilka sekund.
- Posypałam tymiankiem.
- Teraz kluski czyli twaróg rozgniotłam w palcach, dodałam jaja, sól i mąkę i wyrobiłam ciasto.
- Z ciasta zrobiłam 2 wałki i pokroiłam je na plastry.
- Gotowałam kluski we wrzącej, osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 2 minuty.
- Podałam kluski polane sosem z fig.
- Życzę miłych doznań smakowych.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.