Tam gdzie szpinak i buraki to ja pierwsza stoję.
Zakupiłam przepiękny makaron - kokardki z burakami, szkoda tylko że po ugotowaniu już taki piękny kolor nie, jest ale co tam.
Możecie użyć zwykłych kokardek, też będzie ok, lub samemu pokusić się o zrobienie makaronu buraczkowego.
Szpinak i boczniaki to był znakomity dodatek do tego zjawiskowego makaronu.
No to zaczynamy przyrządzać ten pyszny obiad.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
- 200 g makaronu farfalle alla barbabietola rossa
- 80 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- 250 g boczniaków
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki sosu sojowego
Do posypania:
- Najpierw ugotowałam makaron w osolonej wodzie z 2 łyżkami octu.
- Gotowałam aż kokardki były al'dente.
- Szpinak umyłam, osuszyłam.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam szpinak, smażyłam aż zwiędł, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyłam jeszcze minutę.
- Posoliłam do smaku, zsunęłam z patelni na talerz.
- Boczniaki pokroiłam w paski wzdłuż blaszek.
- Na patelnię dodałam masło i wrzuciłam boczniaki, nie za dużo na raz bo zwiędną a nie podsmażą się.
- Jak boczniaki zmniejszyły swoją objętość dodałam resztę i bez mieszania smażyłam aż stały się złociste, wlałam sos sojowy, smażyłam 30 sekund.
- Makaron nałożyłam na talerze, na niego szpinak i podsmażone boczniaki.
- Obficie posypałam startym serem.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.