Pochodzi ono z książki Kuchnia - śródziemno - Polska.
Danie jest aromatyczne, pachnie latem, jest lekkie, delikatne i znika szybko z talerzy.
Zapraszam do stołu, zajadajcie ze smakiem.
Jajka w sosie z brokułowym kuskusem - przepis
Sos chrzanowo - musztardowy:
- 100 ml śmietany 18 %
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej lub innej ostrej
- 3 łyżki chrzanu
- pieprz czarny
- kilka gałązek koperku
Brokułowy kuskus:
- 2 świeże brokuły
- 20 ml oleju rzepakowego
- świeżo mielony pieprz
- 1 pęczek rzodkiewek
- kilka gałązek bazylii
- 1 pęczek koperku
- 30 g startego dojrzewającego sera
- 4 jajka
- pieczywo do podania
Sos:
- Śmietanę zagotowałam , dodałam musztardę i chrzan, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Dodałam posiekany koperek.
Brokułowy kuskus:
- Surowe brokuły starłam na tarce o małych oczkach.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim brokuła, doprawiłam do smaku pieprzem.
- Rzodkiewki również starłam na tarce o grubych oczkach.
- Przestudzone brokuły wymieszałam z rzodkiewkami.
- Dodałam posiekane zioła: bazylię i koperek.
- A na koniec dodałam ser starty na tarce.
- Jaja gotowałam wrzucając je do gotującej wody na 6 minut.
- Od razu je wystudziłam i obrałam.
- Na kuskusie brokułowym ułożyłam jajo i polałam sosem.
- Zajadaliśmy z pieczywem pełnoziarnistym.
Przepis z książki Kuchnia - śródziemno - Polska
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.