Lubicie budyń? pewnie każdy lubi, to taki deser dzieciństwa. Każda babcia swoim wnukom gotowała. A jakby go wzbogacić o to i owo? to będzie budyń wykwintny. Do tego chrupiące orzechy i co? mus jabłkowy i będzie jeszcze pyszniej. To prawie pełny posiłek. Zachęcam do spróbowania.
Deser w szklaneczkach z budyniem - przepis
- 1 budyń o smaku pieczone jabłko z cynamonem
- 400 ml napoju ryżowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 duże jabłka typu Gala
- szczypta mielonych goździków
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- garść uprażonych orzechów
- Z napoju ryżowego, ksylitolu, masła i proszku budyniowego ugotowałam budyń.
- Wlałam go do 4 szklaneczek i wstawiłam na 30 minut do lodówki.
- Jabłka obrałam z nasion i pokroiłam w cząstki, wrzuciłam do garnka i pod przykryciem rozgotowałam.
- Dodałam kardamon, cynamon, goździki i sok z cytryny, gotowałam aż masa stała się gładka i gęsta.
- Orzechy podpiekłam na suchej patelni, ostudziłam. Przestudzone jabłka wyłożyłam na budyń a na wierzchu posypałam orzechami.
- Wstawiłam do lodówki na 30 minut.
- Deser gotowy.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.