piątek, 13 października 2023

Buchty z borówką i dżemem porzeczkowym

Bułeczki drożdżowe, małe, aromatyczne i na dwa kęsy.
Zrobimy sobie kawę czy herbatę czy czystek, oderwiemy jedną bułeczkę i zajadamy ze smakiem.
Przekonani? robi się prosto i szybko znikają.
Buchty z borówką i dżemem porzeczkowym - przepis

Buchty z borówką i dżemem porzeczkowym składniki:
Ciasto drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej t 405
  • 30 g cukru/ksylitolu/erytrytolu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 ml mleka lekko ciepłego
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 żółtko
  • 30 g masła
Nadzienie:
  • 200 g borówki amerykańskiej
  • 330 g - słoik dżemu z czarnej porzeczki
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • masło do wysmarowania formy

Buchty z borówką i dżemem porzeczkowym przygotowanie:
  • Mąkę, sól, miękkie masło, żółtko, mąkę i mleko przełożyłam do miski i zagniotłam przy pomocy mieszadła hakowego zwarte ciasto.
  • Wyrabiałam na II biegu robota przez 5 minut.
  • Pozostawiłam do wyrastania na ok. 60 minut.
  • Jak ciasto podwoiło swoją objętość wyjęłam je na blat kuchenny i zagniotłam.
  • Podzieliłam ciasto na 12 równych części, z każdej zagniotłam kulkę.
  • Borówki wymieszałam z dżemem.
  • Każdą kulkę rozpłaszczyłam na placuszek, nakładałam porcję owoców.
  • Zamknęłam każdy placuszek w kulkę zamykając w środku owoce.
  • Blaszkę wysmarowałam masłem i układałam w niej bułki.
  • Pozostawałam do wyrośnięcia.
  • Bułki wyrastały ok. 30 - 40 minut.
  • Wyrośnięte bułki powinny wypełnić całą formę.
  • Piekłam buchty w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
  • Jeśli bułki za bardzo by się rumieniły trzeba je przykryć folią aluminiową.
  • Po całkowitym wystudzeniu posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego

8 komentarze

  1. Uwielbiam buchty, ale nigdy nie zebrałam się, żeby zrobić je samodzielnie. Ale może dzięki Tobie w tym jesiennym sezonie zrobię w końcu podejście:) Szczególnie dzieciom wolę dawać do podjedzenia takie smakołyki, niż gotowe słodycze z marketów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dora to nic trudnego, warto spróbować a potem to już przepadniesz

      Usuń
  2. No widać wprost na zdjęciu, jakie są puszyste i mają tę "kłaczkowatą" fakturę najlepszego drożdżowego ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne towarzystwo dla popołudniowej herbaty. Nie ma jak drożdżowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis, wyszło wspaniale dzieciaki były zachwycone.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger