Małe, cytrynowe szczęścia w dłoni rozpalają zmysły i chcę się ugryźć jeszcze jeden kęs. One są wyborne i aromatyczne. Użyłam tutaj różowej czekolady ruby chocolate ale jeśli takowej nie posiadacie można użyć dowolnej, 1 tafelek lub 2 będzie ok. Robi się muffiny bardzo sprawnie i szybko, potem do piekarnika i można już zajadać. Jeśli lubicie to posypcie je cukrem pudrem albo pokryjcie lukrem, polejcie sosem owocowym albo nic nie róbcie a zajadajcie ze smakiem.
Amerykańskie muffiny cytrynowe z różową czekoladą - przepis
Amerykańskie muffiny cytrynowe z różową czekoladą składniki: 10 sztuk
- 250 g mąki T "00"
- 2 jaja
- 40 g cukru trzcinowego
- 150 ml mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
- 1/2 szklanki czekolady w groszkach ruby chocolate
- Wszystkie muffiny robimy podobnie, najpierw wymieszałam składniki mokre razem czyli mleko, jaja, olej i ekstrakt z cytryny.
- Potem wymieszałam w drugiej misce składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, skórkę cytrynową i cukier.
- Następnie do składników suchych wlałam mokre, wymieszałam łyżką do połączenia składników i ciasto gotowe.
- Do foremek włożyłam papierowe papilotki i do każdej włożyłam po 1 łyżce ciasta.
- Na cieście umieściłam po 4 - 5 groszków czekoladowych i uzupełniłam ciastem, wychodzi po 2 łyżki.
- Piekłam muffiny w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
- Tak jak już pisałam można je polukrować, można oprószyć cukrem pudrem i zajadać ze smakiem.
Smacznego
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.