Przepis pochodzi z mojej ukochanej książki sprzed lat autorstwa Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata".
Książka jest skarbnicą zup bo jest ich w niej ponad dwa tysiące i zawsze znajdę jakąś do wypróbowania bo choć składniki czasami nietypowe można je trochę zmodyfikować.
Dzisiejsza zupa rodem z Holandii, czy naprawdę? nie wiem, warto aby ktoś, jakiś Holender to zweryfikował.
Tak czy siak zupa jest pyszna i nawet jak holenderska nie jest warto ją ugotować.
Zupa z brukselki po rotterdamsku przepis.
- 1200 ml wywaru warzywnego
- 500 g brukselki
- 2 duże ziemniaki
- 1 pomidor
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 bulwy średniego selera
- tłuszcz do smażenia - u mnie oliwa, dawniej był to smalec lub margaryna
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 1 - 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- sól do smaku
- cukier do smaku
- czarny pieprz mielony
- przyprawa do zup i potraw w płynie - u mnie sól i pieprz
- Brukselkę oczyściłam i poprzekrawałam na połówki.
- Marchew, pietruszkę, selera oczyściłam i pokroiłam w paseczki.
- Brukselkę wrzuciłam do wywaru i ugotowałam, jakieś 10 minut.
- Ziemniaki pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do brukselki, gotowałam 10 minut.
- Resztę warzyw - paseczki podsmażyłam na oliwie a potem poddusiłam jakieś 5 minut.
- Przeniosłam do brukselki, gotowałam 5 minut.
- Starłam na tarce wprost do garnka pomidora.
- Wlałam jeszcze wino, zagotowałam i gotowałam aby warzywa były miękkie.
- Śmietanę wymieszałam z mąką i wlałam do zupy, zagotowałam.
- W przepisie jest przyprawa do zupy typu magi, ja jej nie używam i doprawiłam po prostu solą i cukrem a także pieprzem czarnym świeżo mielonym.
Przepis z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata".
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.