Jedliście już zupę krem z kapusty kiszonej? nie? no to czas spróbować tej pysznej zupy.
Wydawało mi się że kapusta kiszona nie nadaje się do miksowania a tu taka niespodzianka.
Zupa jest kremowa i pyszna, wyraźna w smaku.
Ja podałam swoją z czipsami z salami ale tutaj pełna dowolność np. grzanki, kleks jogurtu, bagietka.
Będzie znakomicie więc zapraszam do gotowania.
Zupa krem z kiszonej kapusty - przepis
- 300 g kiszonej kapusty
- 400 ml bulionu warzywnego
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchew
- 1 mała pietruszka
- 1 nieduża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta kminku mielonego
- plastry salami
- Kapustę można przepłukać jeśli jest kwaśna, moja była akurat kwaśna.
- Drobno ją pokroiłam.
- Kapustę umieściłam w garnku, dodałam szklankę wody, ziele, liść laurowy i gotowałam do miękkości.
- Woda prawie cała wyparuje.
- Wyjęłam liść i ziele.
- Ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na maśle, zalałam bulionem i gotowałam aż ziemniaki były bardzo miękkie.
- Dodałam do nich kapustę razem z resztą wody i zmiksowałam na krem.
- Jeśli zupa jest za gęsta dodajcie bulionu.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
- Kiełbasę pokroiłam w plastry i wysmażyłam na suchej patelni.
- Zupę podałam z czipsami z salami.
- Jeśli nie jesteście pewni czy zupa nie jest za kwaśna to kapustę dodajcie na dwa, trzy razy, sprawdzając smak.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.