piątek, 29 września 2023

Zupa krem z kiszonej kapusty

Jedliście już zupę krem z kapusty kiszonej? nie? no to czas spróbować tej pysznej zupy.
Wydawało mi się że kapusta kiszona nie nadaje się do miksowania a tu taka niespodzianka.
Zupa jest kremowa i pyszna, wyraźna w smaku.
Ja podałam swoją z czipsami z salami ale tutaj pełna dowolność np. grzanki, kleks jogurtu, bagietka.
Będzie znakomicie więc zapraszam do gotowania.
Zupa krem z kiszonej kapusty - przepis

Zupa krem z kiszonej kapusty - składniki:
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta kminku mielonego
  • plastry salami
Zupa krem z kiszonej kapusty przygotowanie:
  • Kapustę można przepłukać jeśli jest kwaśna, moja była akurat kwaśna.
  • Drobno ją pokroiłam.
  • Kapustę umieściłam w garnku, dodałam szklankę wody, ziele, liść laurowy i gotowałam do miękkości.
  • Woda prawie cała wyparuje.
  • Wyjęłam liść i ziele.
  • Ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na maśle, zalałam bulionem i gotowałam aż ziemniaki były bardzo miękkie.
  • Dodałam do nich kapustę razem z resztą wody i zmiksowałam na krem.
  • Jeśli zupa jest za gęsta dodajcie bulionu.
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
  • Kiełbasę pokroiłam w plastry i wysmażyłam na suchej patelni.
  • Zupę podałam z czipsami z salami.
  • Jeśli nie jesteście pewni czy zupa nie jest za kwaśna to kapustę dodajcie na dwa, trzy razy, sprawdzając smak.
Smacznego

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger