środa, 6 września 2023

Zupa dyniowa z kwaśną śmietaną i pieczarkami

Jest to zupa z jednej z moich ulubionych książek Nigela Slatera "Zielona uczta. Jesień, zima".
I tylko dlatego że jest według pomysłu Slatera nie może być niesmaczna.
Jego pomysły są proste i bardzo ciekawe a dania smakowite, zatem zapraszam do gotowania.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Zupa dyniowa z pieczarkami.
Składniki: 4 porcje
  • ok. 1000 g dyni piżmowej
  • 6 średnich szalotek
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku
  • ok. 1000 ml bulionu warzywnego
  • 150 g kwaśnej śmietany
Grzyby:
  • 200 g brązowych pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • ok. 10 g kawałek imbiru
Przygotowanie zupy:
  • Dynię przekroiłam wzdłuż na połowę, wyjęłam pestki, obrałam skórę i pokroiłam w dużą kostkę.
  • Rozłożyłam ja na blaszce do pieczenia.
  • Szalotki obrałam, pokroiłam na ćwiartki i powciskałam je między kawałki dyni.
  • Oliwę wymieszałam z obiema paprykami i polałam dynię i szalotki.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół tak długo aby dynia była miękka i lekko zrumieniona.
  • Po upieczeniu dynię wraz z szalotkami przełożyłam do garnka z bulionem.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i gotowałam ok. 15 minut pod przykryciem.
  • Jak dynia już całkiem zaczęła się rozpadać zmiksowałam ale tak aby zagęścić zupę a kawałki w niej nadal pływały.
  • Pieczarki pokroiłam w plastry, imbir po obraniu w cienką zapałkę.
  • Podsmażyłam na oliwie pieczarki a potem dodałam imbir i dalej smażyłam.
  • I pieczarki i imbir mają być złociste i chrupiące.
  • Zupę przelałam do talerzy, udekorowałam kleksami śmietany i porcją pieczarek z imbirem.
Smacznego
Przepis wg Nigela Slatera
"Podróże małe i duże"
Jesień nad Grabią

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger