Jest to zupa z jednej z moich ulubionych książek Nigela Slatera "Zielona uczta. Jesień, zima".
I tylko dlatego że jest według pomysłu Slatera nie może być niesmaczna.
Jego pomysły są proste i bardzo ciekawe a dania smakowite, zatem zapraszam do gotowania.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Zupa dyniowa z pieczarkami.
Składniki: 4 porcje- ok. 1000 g dyni piżmowej
- 6 średnich szalotek
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku
- ok. 1000 ml bulionu warzywnego
- 150 g kwaśnej śmietany
Grzyby:
- 200 g brązowych pieczarek
- 3 łyżki oliwy
- ok. 10 g kawałek imbiru
- Dynię przekroiłam wzdłuż na połowę, wyjęłam pestki, obrałam skórę i pokroiłam w dużą kostkę.
- Rozłożyłam ja na blaszce do pieczenia.
- Szalotki obrałam, pokroiłam na ćwiartki i powciskałam je między kawałki dyni.
- Oliwę wymieszałam z obiema paprykami i polałam dynię i szalotki.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół tak długo aby dynia była miękka i lekko zrumieniona.
- Po upieczeniu dynię wraz z szalotkami przełożyłam do garnka z bulionem.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i gotowałam ok. 15 minut pod przykryciem.
- Jak dynia już całkiem zaczęła się rozpadać zmiksowałam ale tak aby zagęścić zupę a kawałki w niej nadal pływały.
- Pieczarki pokroiłam w plastry, imbir po obraniu w cienką zapałkę.
- Podsmażyłam na oliwie pieczarki a potem dodałam imbir i dalej smażyłam.
- I pieczarki i imbir mają być złociste i chrupiące.
- Zupę przelałam do talerzy, udekorowałam kleksami śmietany i porcją pieczarek z imbirem.
Przepis wg Nigela Slatera
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.