Aby zrobić tę zapiekankę najpierw trzeba nasmażyć naleśników, takich elastycznych aby potem łatwo było je zawinąć do środka.
Obiad wyszedł znakomity, pachnący z chrupiącym wierzchem i samymi pysznościami w środku.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Ciasto na naleśniki: 13 sztuk
- 3 całe jaja
- 1 żółtko
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
Farsz:
- 250 g sera cheddar
- 1/2 średniej cukinii
- 10 plastrów kiełbasy krakowskiej
- 2 ogórki konserwowe
- 2 pomidory
- 2 - 3 plastry szynki gotowanej prosciutto cotto
Zalewa:
- 150 ml śmietany 18 %
- 100 g pasty paprykowej
- 2 jaja
- Składniki wymieszałam dokładnie i odstawiłam na potem.
Przygotowanie naleśników:
- Wymieszałam składniki na ciasto, dałam mu odpocząć 30 minut po czym usmażyłam cieniutkie i elastyczne naleśniki.
- Układałam jeden na drugim, odstawiłam.
Przygotowanie nadzienia:
- Pomidory pokroiłam w plastry, cukinię w półplastry, ser ma być starty lub w plastrach.
- Ogórki zostały pokrojone w plastry wzdłuż.
- Naczynie o średnicy 22 cm posmarowałam olejem i ułożyłam 6 naleśników jak na zdjęciu.
- Wlałam trochę zalewy, rozsmarowałam.
- Teraz porwana szynka gotowana.
- Cukinia wylądowała na szynce.
- Plastry sera ułożyłam na cukinii.
- I znowu naleśnik, sos.
- Plastry kiełbasy krakowskiej.
- Plastry pomidora i ogórka.
- Znowu ser i trochę zalewy.
- Kolejna warstwa to ponownie szynka.
- Znowu trochę zalewy.
- Zalewę należy dysponować tak aby trochę tylko zostało na posmarowanie góry.
- Zapiekałam tort w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut aż ładnie się zrumienił.
- Po upieczeniu odczekałam 15 minut, wyjęłam z formy i pokroiłam.
- Kwintesencja smaku, polecam.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Ostróda |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.