Taka szynka pieczona z kością to zawsze kojarzy mi się z babcią i jej kuchnią. Taki kawał mięcha upieczony z kością to i smak inny i bardziej soczyste mięso. Dlatego jeśli uda się Wam zakupić taki ładny kawał mięsa z kością to poczujecie znaczną różnicę w konsumpcji. Najpierw jednak mięso zamarynowałam aby potem w niedużej temperaturze piec powoli a potem zajadać pyszne mięso. Takie mięso można użyć potem do sałatek czy z pieczonymi ziemniakami i surówką. Na kanapce z pysznym sosem też będzie wspaniale.
Szynka pieczona z kością - przepis
Szynka pieczona z kością składniki:
- 2500 g łopatki z kością
- 1 łyżka miodu
Marynata:
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki granulowanego czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka majeranku
- 3 gałązki rozmarynu
- 6 małych suszonych jalapeno
- 1 łyżka curry indyjskie
- Najpierw osuszyłam mięso.
- Teraz przygotowałam marynatę.
- Wszystkie składniki włożyłam do miski i dobrze wymieszałam.
- Przez te 24 godziny obracałam kilka razy mięso w misce.
- Przed pieczeniem wyjęłam mięso z lodówki ok. godziny wcześniej aby się ociepliło.
- Przełożyłam mięso do garnka żeliwnego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 C z opcją grzania góra/dół.
- Piekłam mięso przez 4 godziny, potem posmarowałam miodem i jeszcze chwilę zapiekałam aby wierzch się dobrze zrumienił.
- Mięso już gotowe.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.