niedziela, 17 września 2023

Sernik na zimno z dynią i mango

Nie dość że cudny to jeszcze przepyszny.
Kto lubi serniki na zimno? a takie super eleganckie? czy raczej te najprostsze?
Pracy przy nim wcale dużo nie ma więc zabierajcie się za przygotowanie tego cudnego przysmaku.
Będzie idealny na spotkania z rodziną do kawy, herbaty czy czystka.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Sernik na zimno z dynią i mango składniki: tortownica 23 cm
Masa serowa:
  • 450 g sera twarogowego tłustego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 250 g śmietanki 36 %
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek wody
Żelka mango - dynia:
  • 1 dojrzałe mango
  • 200 g pure z dyni
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 pełne łyżki żelatyny
  • 15 łyżek wody do żelki dyniowo - mangowej

Sernik na zimno z dynią i mango przygotowanie:
Żelka mango - dynia:
  • Mango obrałam ze skórki i od pestki, zmiksowałam na mus, dodałam ksylitol, wanilię, pure z dyni, wymieszałam.
  • 2 łyżki żelatyny namoczyłam w 15 łyżkach wody a jak napęczniała podgrzałam i rozpuściłam.
  • Żelatynę dodałam do masy mango - dynia, wymieszałam i odstawiłam.
Masa serowa:
  • Twaróg zmiksowałam malakserem na gładką masę.
  • Można zmielić 2 - krotnie.
  • Do masy serowej dodałam śmietankę, ksylitol i mleko i zmiksowałam na gładki krem.
  • Żelatynę - 2 łyżki zalałam zimną wodą - 5 łyżek i pozostawiłam do napęcznienia.
  • Potem podgrzałam i rozpuściłam, chłodną dodałam do masy serowej.
Składanie sernika:
  • Szklankę, taką bez ucha, posmarowałam oliwą, tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Na środku tortownicy ustawiłam szklankę dnem do dołu i dookoła szklanki wlałam masę serową.
  • Wstawiłam do lodówki do całkowitego wystygnięcia.
  • Potem wyjęłam, ciepłym noże obkroiłam szklankę, wyjęłam ją i wlałam chłodna żelkę z mango - dynia.
  • Rozprowadziłam równo po wierzchu i wstawiłam do lodówki na minimum 2 -3 godziny.
  • Po tym czasie zdjęłam obręcz tortownicy i można kroić.

Smacznego.
Przepis autorski

2 komentarze

  1. Super, że bez cukru!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami jak słodycz jest w składnikach to potrzeba mało cukru albo wystarczy mały zamiennik. Pozdrawiam

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger