Nie dość że cudny to jeszcze przepyszny.
Kto lubi serniki na zimno? a takie super eleganckie? czy raczej te najprostsze?
Pracy przy nim wcale dużo nie ma więc zabierajcie się za przygotowanie tego cudnego przysmaku.
Będzie idealny na spotkania z rodziną do kawy, herbaty czy czystka.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Masa serowa:
- 450 g sera twarogowego tłustego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 250 g śmietanki 36 %
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki żelatyny
- 5 łyżek wody
Żelka mango - dynia:
- 1 dojrzałe mango
- 200 g pure z dyni
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 pełne łyżki żelatyny
- 15 łyżek wody do żelki dyniowo - mangowej
Żelka mango - dynia:
- Mango obrałam ze skórki i od pestki, zmiksowałam na mus, dodałam ksylitol, wanilię, pure z dyni, wymieszałam.
- 2 łyżki żelatyny namoczyłam w 15 łyżkach wody a jak napęczniała podgrzałam i rozpuściłam.
- Żelatynę dodałam do masy mango - dynia, wymieszałam i odstawiłam.
Masa serowa:
- Twaróg zmiksowałam malakserem na gładką masę.
- Można zmielić 2 - krotnie.
- Do masy serowej dodałam śmietankę, ksylitol i mleko i zmiksowałam na gładki krem.
- Żelatynę - 2 łyżki zalałam zimną wodą - 5 łyżek i pozostawiłam do napęcznienia.
- Potem podgrzałam i rozpuściłam, chłodną dodałam do masy serowej.
Składanie sernika:
- Szklankę, taką bez ucha, posmarowałam oliwą, tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Na środku tortownicy ustawiłam szklankę dnem do dołu i dookoła szklanki wlałam masę serową.
- Wstawiłam do lodówki do całkowitego wystygnięcia.
- Potem wyjęłam, ciepłym noże obkroiłam szklankę, wyjęłam ją i wlałam chłodna żelkę z mango - dynia.
- Rozprowadziłam równo po wierzchu i wstawiłam do lodówki na minimum 2 -3 godziny.
- Po tym czasie zdjęłam obręcz tortownicy i można kroić.
Przepis autorski
2 komentarze
Super, że bez cukru!
OdpowiedzUsuńCzasami jak słodycz jest w składnikach to potrzeba mało cukru albo wystarczy mały zamiennik. Pozdrawiam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.