poniedziałek, 11 września 2023

Racuszki dyniowe z fetą

Te przecudnej urody racuszki usmażyłam dzięki przepisowi Nigela Slatera.
Przepis pochodzi z książki "Zielona uczta. Jesień, zima".
Jest w niej mnóstwo pomysłów na wykorzystanie dyni a ten mnie zauroczył. 
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Składniki: 10 racuchów
  • 300 g dyni piżmowej
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 200 g sera feta
  • 4 łyżki mąki pszennej T 650
  • 1 łyżka posiekanych listków tymianku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej arachidowy do smażenia
  • sos jogurtowy do podania
Przygotowanie racuchów:
  • Dynię pokroiłam w kosteczkę, czosnek obrałam i pokroiłam w plastry.
  • Na oleju podsmażyłam plasterki czosnku a jak zaczął się rumienić dodałam dynię, smażyłam 3 minuty, po czym przykryłam pokrywką i gotowałam jeszcze 5 minut aby dynia zmiękła.
  • Utłukłam ją tłuczkiem do ziemniaków.
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Żółtka utarłam z pokruszoną fetą i mąką.
  • Dodałam tymianek, natkę, sól i pieprz, wymieszałam.
  • Teraz ubiłam pianę z białek i dodałam do ciasta.
  • Dodałam także dynię, wymieszałam.
  • Nakładałam na rozgrzany olej porcje masy i smażyłam z każdej strony na złoty kolor.
  • Jogurt na sos wymieszałam z posiekaną miętą, pieprzem i solą.
Smacznego
Przepis od Nigel Slater
"Podróże małe i duże"
Jesień nad Grabią

2 komentarze

  1. Mnie ten przepis także bardzo się podoba! Nie lubię dyni na słodko, a ser feta na pewno nadaje placuszkom "rzazu" :-)
    P.S. Nad tą Grabią jest zaiste ślicznie...

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger