Dobrych śledzi nigdy dość, u mnie tak jest.
Tym razem na styl bałkański, pyszne, pikantne, wyraziste, rewelacyjne.
Polecam śledzie nie tylko na świąteczne stoły ale przez cały rok, mają w sobie tyle dobroci że aż nie wypada z nich nie skorzystać.
Pikantne śledzie po bałkańsku przepis.
- 400 gramów filetów śledziowych
- 12 suszonych pomidorów
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- garść czarnych oliwek
- garść świeżych liści bazylii
- 1 świeża papryczka chili lub 1 łyżeczka grysu chili
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka kaparów
- Śledzie moczyłam w wodzie przez godzinę, dwa razy zmieniając wodę.
- Osączyłam i pokroiłam na kawałki.
- W garnuszku wymieszałam wino, przecier pomidorowy, posiekane suszone pomidory, miód, tymianek, paprykę w proszku i posiekane chili.
- Gotowałam ok. 5 minut aby sos zgęstniał.
- Pozostawiłam do wystudzenia.
- Dodałam oliwki i bazylię.
- Na koniec wymieszałam z kawałkami śledzi.
- Wstawiłam do lodówki na minimum 12 godzin aby śledzie nabrały smaku sosu.
- Potem zajadamy ze smakiem 💓
Przepis od Wojtka z Wjazd na kuchnie
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.