czwartek, 21 września 2023

Pikantne śledzie po bałkańsku

Dobrych śledzi nigdy dość, u mnie tak jest.
Tym razem na styl bałkański, pyszne, pikantne, wyraziste, rewelacyjne. 
Polecam śledzie nie tylko na świąteczne stoły ale przez cały rok, mają w sobie tyle dobroci że aż nie wypada z nich nie skorzystać.
Pikantne śledzie po bałkańsku przepis.

Pikantne śledzie po bałkańsku składniki:
  • 400 gramów filetów śledziowych 
  • 12 suszonych pomidorów
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego 
  • garść czarnych oliwek
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 świeża papryczka chili lub 1 łyżeczka grysu chili
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • świeżo mielony pieprz 
  • 1 łyżka kaparów
Pikantne śledzie po bałkańsku przygotowanie:
  • Śledzie moczyłam w wodzie przez godzinę, dwa razy zmieniając wodę.
  • Osączyłam i pokroiłam na kawałki.
  • W garnuszku wymieszałam wino, przecier pomidorowy, posiekane suszone pomidory, miód, tymianek, paprykę w proszku i posiekane chili.
  • Gotowałam ok. 5 minut aby sos zgęstniał.
  • Pozostawiłam do wystudzenia.
  • Dodałam oliwki i bazylię.
  • Na koniec wymieszałam z kawałkami śledzi.
  • Wstawiłam do lodówki na minimum 12 godzin aby śledzie nabrały smaku sosu.
  • Potem zajadamy ze smakiem 💓
Smacznego
Przepis od Wojtka z Wjazd na kuchnie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger