Przepis na ten smakowity makaron został zaczerpnięty z książki Yotama Ottolenghi "Smak"
Makaron tak przyrządzony rozpływa się w ustach, ma bogaty smak, piękny aromat.
Yotam wie co dobre i jak połączyć składniki aby smak był jedyny i niepowtarzalny.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
- 850 g dyni obranej bez pestek
- 1 cebula
- 90 ml oliwy
- 6 ząbków czosnku
- 200 g makaronu - u mnie pappardelle
- 500 g jogurtu greckiego
- 1 i 1/4 łyżeczki mielonego kminu
- 2 żółtka
- 1 i 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól morska
- czarny pieprz
Sos chili:
- 1 pomidor długi
- 3 czerwone chili
- 1 i 1/2 łyżki octu z cydru lub jabłkowego
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie makaronu z pieczoną dynią:
- Piekarnik rozgrzałam do 230 C z termoobiegiem.
- Dynię po obraniu ze skórki i odpestkowaniu pokroiłam w kostkę i przełożyłam do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę po obraniu przekroiłam na 6 cząstek i przełożyłam do dyni.
- Dodałam 3 łyżki oliwy, 3/4 łyżeczki soli i sporo czarnego pieprzu, wymieszałam.
- Piekłam 30 minut aż dynia stałą się mięciutka i rumiana.
- Wyjęłam z piekarnika i utrzymywałam w cieple.
- Czosnek pokroiłam w plasterki.
- Na małej patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy i wrzuciłam na nią czosnek, smażyłam aż się lekko zrumienił.
- Należy uważać aby go nie spalić bo będzie gorzki.
- Czosnek przeniosłam cedzakiem na ręcznik papierowy, oliwę zostawiłam na patelce.
- Do pojemnika malaksera wrzuciłam obrane chili, dodałam pokrojony pomidor, wsypałam szczyptę soli, zmiksowałam.
- Dodałam oliwę i ocet, wymieszałam.
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam zachowując szklankę wody z gotowania.
- Do misy malaksera dodałam jogurt, łyżkę oliwy, kmin, żółtka, skrobię kukurydzianą i 1/3 łyżeczki soli.
- Miksowałam aż powstał jednolity sos.
- Teraz wylałam go na patelnię i mieszając doprowadziłam do wrzenia.
- Gotowałam aż sos zgęstniał.
- Dodałam do sosu makaron, 3/4 szklanki wody z gotowania makaronu, posiekaną natkę pietruszki i połowę dyni z cebulą.
- Gotowałam kilka minut aby wszystkie składniki się połączyły.
- Wyłożyłam na talerz, ułożyłam na środku resztę dyni z cebulą, skropiłam sosem chili, odrobinę, bo resztę każdy sobie sam doda jeśli tak uzna.
- Posypałam danie czosnkiem, natką pietruszki, skropiłam oliwą z pod czosnku.
- Życzę smacznego.
Przepis z książki "Smak" Yotam Ottolenghi
"Podróże małe i duże"
2 komentarze
Wygląda wyśmienicie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju dania z dynią.
OdpowiedzUsuńA smakuje równie wybornie, polecam zatem
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.