A cóż to za połączenie powiecie? jabłka i ziemniaki i będzie do tego na słodko?
Okazuje się że przepis powstał ok. 200 lat temu i stworzyli go lwowscy Żydzi.
I aby tego było mało połączenie ziemniaków i jabłek było już znane i lubiane w XIX wieku.
Mój przepis znalazłam na blogu Weganon a Paweł poleca placuszki gorąco.
Teraz i ja je polecam bo są znakomite.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
- 800 g mączystych, ugotowanych ziemniaków
- 500 g kwaskowych jabłek
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta cynamonu
- olej do smażenia
Do podania:
- cukier puder
- dżem
- śmietana
- Ziemniaki ugotowała bez soli, odcedziłam, przecisnęłam przez praskę.
- Jabłka starłam na tarce o dużych oczkach i dodałam do wystudzonych ziemniaków.
- Dodałam mąkę i cukier, wymieszałam.
- Z masy ulepiłam placuszki i smażyłam z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Podałam z cukrem pudrem.
Przepis kuchni lwowskiej od Weganon
2 komentarze
Z przyjemnością zjadłabym takie placuszki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Cieszę się że by Ci smakowały. Pozdrawiam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.