czwartek, 7 września 2023

Lwowskie placki z ziemniaków i jabłek

A cóż to za połączenie powiecie? jabłka i ziemniaki i będzie do tego na słodko?
Okazuje się że przepis powstał ok. 200 lat temu i stworzyli go lwowscy Żydzi.
I aby tego było mało połączenie ziemniaków i jabłek było już znane i lubiane w XIX wieku.
Mój przepis znalazłam na blogu Weganon a Paweł poleca placuszki gorąco.
Teraz i ja je polecam bo są znakomite.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Składniki:
  • 800 g mączystych, ugotowanych ziemniaków
  • 500 g kwaskowych jabłek
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia
Do podania:
  • cukier puder
  • dżem
  • śmietana
Przygotowanie placków:
  • Ziemniaki ugotowała bez soli, odcedziłam, przecisnęłam przez praskę.
  • Jabłka starłam na tarce o dużych oczkach i dodałam do wystudzonych ziemniaków.
  • Dodałam mąkę i cukier, wymieszałam.
  • Z masy ulepiłam placuszki i smażyłam z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • Podałam z cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis kuchni lwowskiej od Weganon
"Podróże małe i duże"
Kaplica w Mirachowie woj. pomorskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger