sobota, 2 września 2023

Kresowe hryczanyki

Dania kuchni kresowej są smaczne, proste, w większości tanie, przyrządzane z łatwo dostępnych produktów.
Te hryczanyki zajadaliśmy ze smakiem będąc w Bieszczadach.
Tutaj podałam do nich skyr z koperkiem ale pyszne będą także z sosem grzybowym czy pomidorowym.
Są znakomite i smakują wybornie a robi się je bardzo szybko.
Hryczanyki vel hreczanyki to nic innego jak kotlety z kaszy gryczanej inaczej hreczki, z mięsem i przyprawami.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Składniki:
  • 500 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 jaja
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 4 ząbki czosnku
Do podania:
  • śmietana lub skyr
  • koperek
  • sól morska

Przygotowanie kotletów:
  • Kaszę ugotowałam, wystudziłam, wsypałam do miski z mięsem mielonym.
  • Dodałam sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszałam.
  • Ulepiłam z masy zwarte kotlety i smażyłam na oleju na złoty kolor z obu stron.
  • Skyr wymieszałam z posiekanym koperkiem, podałam do kotletów.
Smacznego.
Przepis kuchni kresowej
"Podróże małe i duże"
Ostróda

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger