Te hryczanyki zajadaliśmy ze smakiem będąc w Bieszczadach.
Tutaj podałam do nich skyr z koperkiem ale pyszne będą także z sosem grzybowym czy pomidorowym.
Są znakomite i smakują wybornie a robi się je bardzo szybko.
Hryczanyki vel hreczanyki to nic innego jak kotlety z kaszy gryczanej inaczej hreczki, z mięsem i przyprawami.Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
- 500 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 3 jaja
- sól morska
- pieprz czarny
- 4 ząbki czosnku
Do podania:
- śmietana lub skyr
- koperek
- sól morska
- Kaszę ugotowałam, wystudziłam, wsypałam do miski z mięsem mielonym.
- Dodałam sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszałam.
- Ulepiłam z masy zwarte kotlety i smażyłam na oleju na złoty kolor z obu stron.
- Skyr wymieszałam z posiekanym koperkiem, podałam do kotletów.
Przepis kuchni kresowej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.