Dziś zupa - petarda.
My tak ją odebraliśmy, jako obłędnie pyszną zupę i nie tylko pyszną ale i pożywną.
Koniecznie polecam do spróbowania przede wszystkim wielbicielom serów wszelakich.
Zupa jest pożywna, syta, dość ciężka i obłędna w smaku.
Miałam pyszny cheddar więc i Wam go polecam.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
- 700 ml bulionu warzywnego
- 700 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 400 g sera cheddar - u mnie dojrzewający 12 miesięcy
- 1 średnia cebula
- sól morska do smaku
- świeżo mielony biały pieprz
- grzanki do podania
- Cebulę posiekałam i poddusiłam na maśle.
- Cebula ma być miękka i szklista.
- Wówczas zaczęłam wsypywać mąkę i zrobiłam zasmażkę.
- Zaczęłam wlewać bulion i cały czas mieszając doprowadziłam do wrzenia.
- Teraz wlałam mleko i dalej mieszałam aż zupa się zagotowała.
- Potem zmiksowałam zupę na gładki krem.
- Ser starłam na tarce i teraz powoli zaczęłam go wsypywać i podgrzewać zmiksowaną zupę aby ser się rozpuścił.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Podałam z grzankami.
Przepis z archiwum
4 komentarze
Uwielbiam kremowe zupy, a jeszcze z dodatkiem sera cheddar - to musi być pycha.
OdpowiedzUsuńPrawda że tak brzmi? a jak smakuje, nic tylko próbować
UsuńUwielbiam sery, a serowe zupy to najlepsze zupy na świecie. Nigdy nie próbowałam gotować na mleku, zawsze na śmietanie lub śmietance, muszę kiedyś spróbować na mleku i sprawdzić czy będzie się różniła w smaku :)
OdpowiedzUsuńRóżnica będzie na pewno ale warto spróbować i takiej i takiej. Pozdrawiam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.