Ta pyszna zupa powstała dzięki przepisowi Nigela Slatera.
Pochodzi przepis z książki "Zielona uczta. Jesień, zima".
Zupa jest przepyszna, mega kremowa, lekko ostra od cheddaru, idealna.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
- 2 średnie cebule
- 30 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 średnie marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 400 ml mleka
- 45 g mąki pszennej T 650
- 400 ml bulionu warzywnego
- 350 ml cydru
- 1 łyżeczka musztardy
- 400 g cheddara
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- grzanki z chleba do podania
- Cebulę posiekałam i podsmażyłam na oliwie i maśle.
- Cebula musi zmięknąć.
- Marchew wyszorowałam i pokroiłam w drobną kosteczkę, tak samo łodygę selera naciowego.
- Dodałam marchew i seler do cebuli, smażyłam ok. 10 minut aby warzywa zmiękły.
- Podgrzałam mleko.
- Mąką oprószyłam warzywa w rondlu i przesmażyłam i powoli ciągle mieszając wlewałam mleko.
- Zagotowałam.
- Teraz wlałam bulion i cydr, zagotowałam.
- Gotowałam 5 minut na maleńkim ogniu, dodałam musztardę.
- Ser starłam na tarce o grubych oczkach i dodawałam w trzech partiach ciągle mieszając i podgrzewajać ale nie dopuściłam do wrzenia.
- Podałam z grzankami, posypane natką pietruszki.
Przepis od Nigela Slatera
"Podróże małe i duże"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.