Puszyste, pachnące, wilgotne placuszki z aromatycznym kremem klonowym wprost od Rozkoszny.
Takie placuszki są idealne nie tylko na śniadanie ale również jako deser do kawy, herbaty czy jako śniadanie mistrzów w pojemnikach w szkole czy pracy.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Placki:
Przygotowanie placków:
- 2 jaja
- 1/2 szklanki pure dyniowego
- 3/4 szklanki maślanki
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki soli
- orzechy włoskie lub laskowe
- olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie placków:
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Żółtka połączyłam z pure z dyni, maślanką, roztopionym masłem, cukrem i wanilią przy pomocy miksera.
- Dodałam mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kurkumę i sól, wymieszałam.
- Ubiłam pianę z białek ze szczyptą soli.
- Wymieszałam pianę z masą dyniową bardzo delikatnie, szpatułką dodając ją na trzy razy.
- Na rozgrzanym oleju smażyłam placki nakładając 2 łyżki masy na placek.
Przygotowanie kremu:
- Mascarpone wymieszałam z jogurtem, solą i syropem klonowym.
- Podałam placki z kremem klonowym, posypane grubo siekanymi orzechami.
Przepis od Rozkoszny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.