sobota, 9 września 2023

Dyniowe placuchy z kremem klonowym

Puszyste, pachnące, wilgotne placuszki z aromatycznym kremem klonowym wprost od Rozkoszny.
Takie placuszki są idealne nie tylko na śniadanie ale również jako deser do kawy, herbaty czy jako śniadanie mistrzów w pojemnikach w szkole czy pracy. 
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Składniki na 2 porcje:
Placki:
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki pure dyniowego
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki soli
Krem klonowy:
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • orzechy włoskie lub laskowe
  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie placków:
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Żółtka połączyłam z pure z dyni, maślanką, roztopionym masłem, cukrem i wanilią przy pomocy miksera.
  • Dodałam mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kurkumę i sól, wymieszałam.
  • Ubiłam pianę z białek ze szczyptą soli.
  • Wymieszałam pianę z masą dyniową bardzo delikatnie, szpatułką dodając ją na trzy razy.
  • Na rozgrzanym oleju smażyłam placki nakładając 2 łyżki masy na placek.
Przygotowanie kremu:
  • Mascarpone wymieszałam z jogurtem, solą i syropem klonowym.
  • Podałam placki z kremem klonowym, posypane grubo siekanymi orzechami.
Smacznego
Przepis od Rozkoszny
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy młyn we Freszerce woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger