Czas na zupę kurkową, czyli jedną z tych zup której latem zabraknąć nie powinno na naszych talerzach.
Oczywiście jeśli lubicie grzyby bo jeśli nie to nie ma sprawy, niech jedzą ci co kurki uwielbiają.
Zupa jest aromatyczna i przepyszna więc polecam każdemu wielbicielowi kurek.
Zupa kurkowa z koperkiem - przepis
Zupa kurkowa z koperkiem składniki:- 2 łyżki masła klarowanego
- 500 g małych ziemniaków
- 2 marchewki
- 250 g świeżych kurek
- 1/2 pęczka koperku
- 100 ml śmietanki 30 %
- 700 ml bulionu warzywnego
- sól morska
- pieprz czarny
- Oczyściłam kurki, nie myjcie ich.
- Ziemniaki wyszorowałam i pokroiłam na połówki a marchewkę po wyszorowaniu w plasterki.
- Posiekałam koperek.
- Na maśle podsmażyłam ziemniaki, marchewkę, kurki i po 5 minutach wlałam do garnka bulion.
- Gotowałam 15 minut, po czym wlałam śmietankę, zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wsypałam posiekany koperek, zagotowałam.
- Zupa gotowa, szybko i smacznie.
4 komentarze
Ależ to musi być pyszna zupa... W moim domu uwielbiamy kurki.
OdpowiedzUsuńKurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów i warto się nimi zajadać
UsuńOj tak, obowiązkowa pozycja w sezonie grzybowym. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPrawda że to wręcz obowiązek. Dziękuję
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.