poniedziałek, 14 sierpnia 2023

Wątróbka z gęsi z czereśniami

Nie chcę na siłę nikogo przekonywać do wątróbki bo albo ktoś ją lubi albo nie trawi.
Jednak przyznam szczerze że kilka osób już przekonało się do wątróbki dzięki moim przepisom.
Dziś proponuję wątróbkę gęsią, delikatną, i kremową.
Ze słodkimi a jednocześnie kwaskowymi czereśniami smakuje obłędnie.
Może ta wersja zasmakuje i Wam?
Wątróbka z gęsi z czereśniami - przepis

Wątróbka z gęsi z czereśniami składniki:
  • 400 g wątróbki z gęsi kłobudzkiej
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 duża cebula
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • garść czereśni bez pestek
  • 1/2 szklanki różowego wytrawnego wina

Wątróbka z gęsi z czereśniami przygotowanie:
  • Wątróbkę oczyściłam z błonek, osuszyłam.
  • Czereśnie wydrylowałam.
  • Cebulę pokroiłam w ćwierćplasterki.
  • Na patelni rozgrzałam smalec i podsmażyłam na nim wątróbkę z obu stron na złoty kolor, posoliłam, zdjęłam z patelni.
  • Teraz wrzuciłam na patelnię cebulę i czereśnie i smażyłam 3 minuty aż cebula zmiękła.
  • Na patelnię wlałam wino, dodałam usmażoną wątróbkę i dusiłam pod przykryciem jakieś 5 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i podałam z bułką.

Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger