Takie tajskie, szybkie jedzenie to w sierpniu prawdziwy miód na serce, dusze i brzuch.
Szybko i sprawnie przygotujemy pyszne, pożywne i odżywcze danie.
Warto zatem pokusić się o spędzenie kilku minut przy kuchence aby napełnić brzuchy pysznościami.
Często robię takie spontaniczne dania i szybko możemy się posilić.
Postarajcie się i sobie trochę dogodzić.
Tajski kurczak z makaronem - przepis
- 5 kawałków mięsa z nogi kurczaka bez kości i skóry
- 200 g boczniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść fasolki szparagowej zielonej
- 1 czerwona papryka ramiro
- 200 g makaronu ryżowego
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka pasty miso
- 1 łyżka pasty sojowej ostrej
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka przyprawy tajski street food
- 1 łyżka pasty Ssangyong
- sól morska
- Makaron zalałam wrzącą, osoloną wodą i odstawiłam na 5 minut.
- Kurczaka podzieliłam na mniejsze kawałki.
- Boczniaki pokroiłam w paski wzdłuż blaszek.
- Marchewkę pokroiłam w półplastry, paprykę w paski, fasolkę na mniejsze kawałki.
- Na maśle podsmażyłam kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor, zdjęłam z patelni.
- Wrzuciłam paski boczniaków, smażyłam bez mieszania aż się zrumieniły, zdjęłam z patelni.
- Teraz podsmażyłam marchew, paprykę, fasolkę, posiekaną cebulę, czosnek.
- Gdy warzywa się podsmażyły ok. 5 minut wrzuciłam na patelnię podsmażonego kurczaka, boczniaki, wlałam wodę, dodałam wszystkie pasty i przyprawy i gotowałam pod przykryciem ok. 5 - 8 minut aby kurczak był mięciutki.
- Podałam z makaronem.
Przepis Przemka
2 komentarze
Pyszne! Trochę egzotyki zawsze mile widziane :-)
OdpowiedzUsuńU nas zawsze dużo egzotyki musi być.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.