Robimy szybką zapiekankę? taką że palce lizać?
No to zaczynamy? makaron może być z dnia poprzedniego, Wasz ulubiony od pomidorówki.
Reszta będzie szybko, bo fasolka szparagowa gotuje się 10 minut, brokuł użyjemy surowy.
Zaczynamy, prawda?
Szybka zapiekanka - przepis
- 200 g ugotowanego makaronu rigatoni
- garść ugotowanej fasolki szparagowej zielonej
- 1/2 średniego brokuła
- 1 duży pomidor
- 4 plastry ulubionego sera żółtego - u mnie Maasdammer
Sos:
- 300 ml śmietanki 30 %
- 3 jaja
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki sosu koreańskiego
- Najpierw zrobiłam sos.
- Wymieszałam śmietankę z jajami i przyprawami.
- Naczynie do zapiekania wysmarowałam masłem i wrzuciłam różyczki brokułów, pokrojony w kostkę pomidor, makaron i fasolkę, przemieszałam, wyrównałam wierzch i zalałam sosem.
- Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 30 minut.
- Po tym czasie wyjęłam z piekarnika, ułożyłam na wierzchu plastry sera i zapiekałam jeszcze 10 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika 10 minut zapiekanka musi odpocząć.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.