piątek, 11 sierpnia 2023

Steki z pomidora

Zaraz będziecie krzyczeć że steki to tylko z mięsa i to wołowego ale czemu nie nazwać stekiem tej pyszności z pomidora co dziś mam do zaproponowania?
Toż to tylko nazwa a ważniejszy jest smak i aromat dania które spożyjemy a i smaku i zapachu tutaj nie braknie.
Zachęcam, spróbujcie.
Podałam pomidora z włoskim chlebkiem Pinsa i to był znakomity pomysł.
Steki z pomidora - przepis

Steki z pomidora składniki:
  • 2 chlebki Pinsa
  • 2 duże mięsiste pomidory: bawole serca, gargamele
  • oliwa z oliwek
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty Ssanjang - pasta z soi lub innej ostrej
  • natka pietruszki do posypania

Steki z pomidora przygotowanie:
  • Pomidory wraz ze skórką po umyciu i osuszeniu pokroiłam na plastry ok 1,5 cm.
  • Na patelnię wlałam oliwę i smażyłam pomidora z obu stron aż się zarumienił.
  • Zdjęłam z patelni a na patelnię włożyłam pastę koreańską, dodałam pokrojony w plasterki czosnek i smażyłam 30 sekund, na patelni powstał sos.
  • Chlebki podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 5 minut.
  • Każdy podpieczony chlebek posmarowałam sosem, nałożyłam plastry pomidora i posypałam natką pietruszki.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger