Ten sernik jest wyjątkowy, słodki od galaretek, lekko słonawy od ricotty i kremowy od kolorowych czekolad.
Kwaśne marakuje na wierzchu dopełniają całości.
Kawałek takiego zimnego serniczka zaspokoi pragnienie, spróbujcie, polecam.
Sernik z ricotty z galaretką - przepis
- 500 g ricotty
- 1 galaretka ametystowa
- 1 galaretka niebieska
- 1 galaretka szafirowa
- 50 g groszków czekolady białej
- 50 g groszków czekolady mlecznej
- 50 g groszków czekolady różowej rubby
- 4 dojrzałe marakuje
- Miskę wyłożyłam folią spożywczą.
- Użyłam tutaj galaretki Wodzisław.
- Każdą galaretkę rozpuściłam w 200 ml wody, każdą w oddzielnym naczyniu i odstawiłam do wystudzeniu.
- Ricottę podzieliłam na trzy części.
- Do każdej części ricotty wlałam inną galaretkę, wymieszałam i pozostawiłam aby masy zaczęły gęstnieć.
- Wtedy zaczęłam wlewać masy na środek miski po 3 łyżki na zmianę aż do wyczerpania masy.
- Wstawiłam miskę do lodówki na 3 - 4 godziny.
- Potem wyjęłam miskę, wyjęłam dnem do góry na talerz i zdjęłam folię.
- Każdą czekoladę oddzielnie rozpuściłam w kąpieli wodnej.
- Przestudzoną wylałam na wierzch sernika i widelcem rozmazałam.
- Wstawiłam do lodówki na godzinę a potem polałam ziarenkami marakui.
Przepis autorski
4 komentarze
No no, powstało małe dzieło - czy to jeszcze sztuka kulinarna, czy już wizualna?
OdpowiedzUsuńI pysznie i zdrowo, dziękuję bardzo.
Usuńo rany! muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuńzachęcam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.