Ja jestem gdzieś w Polsce, może Podlasie, może Lubelszczyzna a dziś mam urodziny, 18 - te jak co roku.
Chętnie przyjmę życzenia urodzinowe a w zamian zaproponuję pyszne ciasto, ukochany sernik.
Częstujcie się kochani, sernik jest pyszny, kremowe wnętrze i dla kontrastu słodkości, kwaskowy dżem jagodowy.
Magia na talerzyku i euforia smaku w ustach.
Życzę smacznego moi Drodzy.
Sernik Łabędzi Puch - przepis.
Sernik Łabędzi Puch - składniki: tortownica 24 cm
- 1000 g twarogu sernikowego
- 250 g mascarpone
- 4 jaja
- 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu lub cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
- 1 szklanka mleka
Dodatkowo:
- 1 mały słoik dżemu jagodowego lub z owoców leśnych
Posypka:
- 1 łyżka masła
- 50 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu lub cukru
- Jaja utarłam z ksylitolem bo jego używałam na puszystą masę.
- Dodałam po trochu mascarpone i twaróg, zmiksowałam.
- W szklance wymieszałam mleko z budyniem i wlałam do masy serowej, zmiksowałam
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam masę.
- Piekłam sernik w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół przez ok. 60 minut.
- Po upieczeniu sernik dokładnie wystudziłam i na wierzch wyłożyłam dżem jagodowy, równo go rozsmarowując.
- Masło na posypkę rozpuściłam na patelni, wsypałam wiórki i ksylitol, podsmażyłam, wystudziłam i przełożyłam na dżem.
- Sernik wstawiłam na godzinę do lodówki.
- Potem zajadaliśmy ze smakiem i Wam życzę miłych wrażeń smakowych.
Przepis od Czarna Wisienka
4 komentarze
Ale smaka zrobiłaś :)))
OdpowiedzUsuńTo się cieszę
UsuńObłędny! Nigdy takiego nie jadłam
OdpowiedzUsuńObłędny to prawda i warto spróbować.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.