sobota, 12 sierpnia 2023

Sernik Łabędzi Puch

Ja jestem gdzieś w Polsce, może Podlasie, może Lubelszczyzna a dziś mam urodziny, 18 - te jak co roku.
Chętnie przyjmę życzenia urodzinowe a w zamian zaproponuję pyszne ciasto, ukochany sernik.
Częstujcie się kochani, sernik jest pyszny, kremowe wnętrze i dla kontrastu słodkości, kwaskowy dżem jagodowy.
Magia na talerzyku i euforia smaku w ustach.
Życzę smacznego moi Drodzy.
Sernik Łabędzi Puch - przepis.


Sernik Łabędzi Puch - składniki: tortownica 24 cm
  • 1000 g twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki  ksylitolu lub erytrytolu lub cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
  • 1 szklanka mleka
Dodatkowo:
  • 1 mały słoik dżemu jagodowego lub z owoców leśnych 
Posypka:
  • 1 łyżka masła 
  • 50 g wiórków kokosowych 
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu lub cukru

Sernik Łabędzi Puch przygotowanie:
  • Jaja utarłam z ksylitolem bo jego używałam na puszystą masę.
  • Dodałam po trochu mascarpone i twaróg, zmiksowałam.
  • W szklance wymieszałam mleko z budyniem i wlałam do masy serowej, zmiksowałam
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam masę.
  • Piekłam sernik w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół przez ok. 60 minut.
  • Po upieczeniu sernik dokładnie wystudziłam i na wierzch wyłożyłam dżem jagodowy, równo go rozsmarowując.
  • Masło na posypkę rozpuściłam na patelni, wsypałam wiórki i ksylitol, podsmażyłam, wystudziłam i przełożyłam na dżem.
  • Sernik wstawiłam na godzinę do lodówki.
  • Potem zajadaliśmy ze smakiem i Wam życzę miłych wrażeń smakowych.

Smacznego
Przepis od Czarna Wisienka

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger