Dziś zupa pożywna ale typowo letnia i fajnie się ją zajada w ciepłe dni.
Schab w zupie nadaje jej treści i smaku a papryki nadają zupie charakteru.
Jesteście gotowi na pyszną zupę? no to zaczynamy.
Zapraszam do kuchni, do krojenia i siekania a potem na talerz pysznej zupy.
Schabowa zupa z papryką - przepis
- 3 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 10 cm pora
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 3 plastry schabu ok. 1,5 cm grubości
- 5 średnich ziemniaków
- garść natki pietruszki
- 3 gałązki koperku
- 3 średnie pomidory
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
- szczypta cynamonu
- 800 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki maki pszennej
- 200 ml śmietanki 30 %
- No to zaczynamy krojenie.
- Najpierw posiekałam w kosteczkę cebulę.
- Marchewkę po wyszorowaniu w plasterki.
- Papryki pokroiłam w kosteczkę.
- Pora po wymyciu w półplasterki.
- Pomidora starłam na tarce.
- Mięso pokroiłam w paski.
- Ziemniaki po wyszorowaniu pokroiłam w kostkę.
- W dużym garnku po kolei zaczęłam podsmażać na oliwie, najpierw mięso, potem warzywa po kolei.
- Zalałam całość bulionem i gotowałam ok. 15 minut.
- Na koniec doprawiłam solą i pieprzem, dodałam cukier i cynamon.
- Mąkę rozprowadziłam w śmietanie i wlałam do zupy, a mieszając doprowadziłam do wrzenia.
- Zupa gotowa, najlepiej smakuje gorąca.
- Posypałam natką pietruszki i koperkiem.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.