Śniadanie to czy deser? jak tam uważacie bo i idealnie nadadzą się na śniadanie aby rozpocząć pięknie dzień.
Idealne będą także na deser, do kawy czy herbaty czy czystka.
Szybko się je smaży, idealnie znikają z talerzyków, polecam.
Racuchy twarogowe z malinami - przepis
- 200 g mielonego twarogu
- 1 szklanka mąki pszennej T 750
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka ksylitolu/cukru/erytrytolu
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- maliny
- Drożdże wymieszałam w letnim mleku, dodałam ksylitol i łyżkę mąki, wymieszałam, odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia.
- Jaja oddzieliłam żółtka od białek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę z solą.
- Do rozczynu dodałam żółtka, twaróg, mąkę i roztopione masło i wyrobiłam na puszyste ciasto.
- Na koniec dodałam pianę z białek i wmieszałam w ciasto.
- Odstawiłam miskę z ciastem pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Na rozgrzany olej nakładałam łyżkę masy i jak brzegi się ścięły układałam po kilka malin i zakrywałam drugą łyżka masy.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam na ręczniku papierowym.
- Posypałam cukrem pudrem.
Smacznego
Przepis własny
2 komentarze
Wyglądają wyśmienicie! Są tak uniwersalne, że można je zjeść zarówno na śniadanie, jak i na deser.
OdpowiedzUsuńTo prawda, zachęcam do delektowania się tymi smakołykami
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.