Pepperonata to danie kuchni włoskiej z papryki a tutaj trochę pokombinowałam.
Wyszło znakomicie i danie kuchni koreańskiej na moim talerzu a czy i na Waszym niech zdecydują Wasze kubki smakowe.
Jednak napiszę tylko tyle że papryka rozpływa się w ustach a schab rozrywa na piórka tak jest delikatny.
Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Pepperonata po koreańsku - przepis
- 2 plastry schabu b/k ok. 1,5 cm grubości
- 1/2 szklanki oliwy
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 duża czerwona cebula
- 1 duża biała cebula
- 3 czerwone długie papryki
- 1 czerwona zwykła papryka
- 2 papryki żółte
- 1 papryka zielona
- 100 ml sosu koreańskiego
- sól morska
- pieprz czarny
- 220 g zielonego groszku
- Wszystkie papryki obrałam i pokroiłam w paski.
- Plastry schabu pokroiłam w paski, a cebulę również w paski.
- Na głębokiej patelni rozgrzałam oliwę z olejem i podsmażyłam na niej papryki i cebulę.
- Smażyłam aż prawie się rozpadały.
- Wrzuciłam paski schabu i smażyłam aż się zrumieniły.
- Wlałam sos koreański, dusiłam jeszcze 5 minut a na koniec dodałam groszek zielony - miałam mrożony i gotowałam minutę.
- Doprawiłam do smaku sola i pieprzem.
Przepis własny
2 komentarze
Smaki muszą być pyszne i jest to miła odmiana i dla tradycyjnego schabowego, i dla tradycyjnej peperonaty :-)
OdpowiedzUsuńTakie odmiany są wręcz skazane aby wyrobić w sobie inne smaki
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.