piątek, 18 sierpnia 2023

Pepperonata po koreańsku

Pepperonata to danie kuchni włoskiej z papryki a tutaj trochę pokombinowałam.
Wyszło znakomicie i danie kuchni koreańskiej na moim talerzu a czy i na Waszym niech zdecydują Wasze kubki smakowe.
Jednak napiszę tylko tyle że papryka rozpływa się w ustach a schab rozrywa na piórka tak jest delikatny.
Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Pepperonata po koreańsku - przepis

Pepperonata po koreańsku składniki:
  • 2 plastry schabu b/k ok. 1,5 cm grubości
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duża biała cebula
  • 3 czerwone długie papryki
  • 1 czerwona zwykła papryka
  • 2 papryki żółte
  • 1 papryka zielona
  • 100 ml sosu koreańskiego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 220 g zielonego groszku

Pepperonata po koreańsku przygotowanie:
  • Wszystkie papryki obrałam i pokroiłam w paski.
  • Plastry schabu pokroiłam w paski, a cebulę również w paski.
  • Na głębokiej patelni rozgrzałam oliwę z olejem i podsmażyłam na niej papryki i cebulę.
  • Smażyłam aż prawie się rozpadały.
  • Wrzuciłam paski schabu i smażyłam aż się zrumieniły.
  • Wlałam sos koreański, dusiłam jeszcze 5 minut a na koniec dodałam groszek zielony - miałam mrożony i gotowałam minutę.
  • Doprawiłam do smaku sola i pieprzem.
Smacznego
Przepis własny

2 komentarze

  1. Smaki muszą być pyszne i jest to miła odmiana i dla tradycyjnego schabowego, i dla tradycyjnej peperonaty :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger