Ponieważ jemy także oczami to dzisiaj oczy najedzą się do syta a dodatkowo i brzuch będzie zadowolony.
Trochę z nim zabawy, z deserem ale powiedzcie czy nie warto? czyż nie wygląda zjawiskowo?
Potrzebny będzie skyr i ricotta oraz galaretki smakowe.
Można użyć innych niż u mnie jeśli nie znajdziecie tych z Wodzisławia, też będzie ok.
Zaczynamy zabawę? zapraszam.
Pasiasty deser z ricottą i skyrem z owocami - przepis
- 150 g skyr naturalny
- 250 g ricotty
- 1 galaretka turkusowa
- 1 galaretka bursztynowa
- 1 galaretka o smaku jabłkowo-miętowym
Dodatkowo:
- porzeczki czerwone
- maliny
- borówki
- cukier puder
- Każdą z galaretek rozpuściłam w 250 ml wrzącej wody, przestudziłam.
- Każdą ostudzoną galaretkę podzieliłam na dwie części.
- Skyr wymieszałam z ricottą i podzieliłam masę na 3 części.
- Do każdej części serowej dodałam połowę rozpuszczonych galaretek, do każdej inną, wymieszałam.
- Teraz zaczęłam składanie.
- Na dno kielichów wlałam galaretkę turkusową i puchary do lodówki na 20 minut, powinno wystarczyć ale jeśli będzie rzadka niech stoją w lodówce dłużej.
- Potem masa serowa z galaretką turkusową i znowu do lodówki.
- Potem galaretka bursztynowa - lodówka, masa bursztynowa - lodówka.
- Następna warstwa to miętowo - jabłkowa - lodówka i masa miętowo - jabłkowa - lodówka.
- Po całkowitym stężeniu ułożyłam na wierzchu owoce i posypałam cukrem pudrem.
- Czyż nie są cudne?
Pomysł własny
2 komentarze
Dorotko, przepiękny! I zapewne smak też znakomity, ale rzeczywiście najlepsiejsze są te paski (w bardzo gustownie dobranych kolorach :-)) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.