Latem taka zupę to i szybko i pysznie i zdrowo i pożywnie i odżywczo.
Marchewka w sierpniu jest delikatna i po ugotowaniu kremowa a pulpeciki z indyczego mięsa dzięki dodatkowi skórki z limonki są jedyne i niepowtarzalne.
Zachęcam zatem do gotowania, będziecie zachwyceni.
Marchwianka z pulpecikami - przepis
- 4 duże marchewki
- 1 cebula
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki grysu chili
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 6 łyżek oliwy
- sól morska
- pieprz czarny
- ok. 800 ml wody + 100 ml wody
Pulpeciki:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 4 łyżki sosu sojowego
- skórka otarta z 1/2 limonki
- 2 dymki ze szczypiorem
- olej do smażenia
Pulpeciki:
- Wymieszałam mięso z sosem sojowym, posiekaną dymką ze szczypiorem,
- Trochę szczypioru odłożyłam do posypania zupy.
- Dodałam skórkę otartą z limonki i dokładnie wyrobiłam mięso.
- Z mięsa zrobiłam małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i usmażyłam je ze wszystkich stron na złoty kolor.
Zupa:
- 3 marchewki i cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na 4 łyżkach oliwy.
- Dodałam posiekany czosnek, curry, kurkumę, smażyłam 30 sekund i wlałam wodę.
- Dodałam 1/2 szklanki soczewicy.
- Gotowałam 20 minut.
- Zmiksowałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Ostatnią marchewkę drobno posiekałam i podsmażyłam na reszcie oliwy, dodałam resztę soczewicy, wlałam 100 ml wody, sól, grys chili i odrobinę pieprzu.
- Gotowałam aż cała woda odparowała.
- Wtedy przełożyłam zawartość patelni do garnka z zupą.
- Wlałam śmietanę i zagrzałam, wymieszałam.
- Podałam zupę z pulpecikami, posypaną szczypiorem.
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.