Pyszny sos z jeszcze pyszniejszym makaronem.
Linguine to makaron który pochodzi z Ligurii i jest podobny do spaghetii tylko że jest lekko spłaszczony dzięki temu jeszcze bardziej sos potrafi go obkleić.
Sos pomidorowy bardzo aromatyczny z czosnkiem, bazylią i oregano, przepyszny.
Idealne danie na letni obiad, polecam.
Linguine w sosie pomidorowym - przepis
- 200 g makaronu linguine
- 100 g wędzonego specku
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów z puszki pikantnych
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól morska
- pieprz czarny
- cukier
- 50 g sera feta
- Speck pokroiłam w kosteczkę i wysmażyłam na suchej patelni, zdjęłam na talerz.
- Wlałam na patelnię oliwę i dodałam posiekaną cebulkę i czosnek, smażyłam aż się zeszkliły.
- Teraz na patelnię wlałam pomidory z puszki i gotowałam aż się rozpadły a potem sos zgęstniał.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem, wsypałam oregano i bazylię, zagotowałąm i odstawiłam.
- Makaron ugotowałam al'dente, ułożyłam na talerzu, polałam sosem i speckiem.
- Posypałam pokruszoną fetą.
Przepis własny
2 komentarze
Uwielbiam wszystko, co z makaronem. A to wygląda naprawdę przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje Julio i zachęcam do spróbowania
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.