Wielbiciele kalafiora!!! mam coś dla Was.
My jadamy często takiego aromatycznego kalafiora bo czasami tego z bułeczką mamy już dość.
Tym razem kalafior jest duszony na masełku i dzięki temu jest pachnący i delikatny zarazem.
Salsa z pomidorów o tej porze roku czyli wtedy kiedy pomidory są najbardziej aromatyczne to rozkosz dla podniebienia.
Zatem wystarczy tylko spróbować i delektować się pysznym daniem.
Kalafior z salsą z pomidorów - przepis
- 1 średni kalafior
- 100 g masła
- 2 łyżki oleju
- sól morska
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka garam masala
- 300 ml bulionu warzywnego
Salsa:
- 1 duży pomidor
- 5 suszonych pomidorów
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Kalafior:
- Przekroiłam kalafiora na ćwiartki tak aby się nie rozsypał.
- Na patelni rozpuściłam masło, dodałam olej, paprykę i garam masalę i smażyłam kalafiora ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Po podsmażeniu wlałam na patelnię bulion, dodałam sól i dusiłam pod przykryciem aż kalafior stał się miękki ale nie rozgotowany.
Salsa:
- Pokroiłam w kosteczkę pomidora świeżego razem ze skórką oraz pomidory suszone.
- Dodałam posiekaną natkę pietruszki, wymieszałam z oliwą, powidłami, solą i pieprzem.
- Podałam kalafiora polanego salsą.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.