Dzisiaj jest smacznie, szybko i pożywnie.
Cukinię i bakłażana kroimy na plastry a potem obtaczamy w panierce aby na końcu je usmażyć.
Do tego pyszny sos i danie gotowe.
Zachęcam na chwilę wejść do kuchni.
Cukinia i bakłażan w serowej skorupce - przepis
- 1 bakłażan
- 1 średnia cukinia
- mąka do obtaczania
- 3 jaja
- 50 ml mleka
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 szklanki panko
- 1 szklanka startego sera żółtego - Caciotta z oliwkami u mnie
- olej do smażenia
Sos:
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- garść świeżych listków oregano
- Najpierw zrobiłam sos.
- Wymieszałam jogurt z posiekanym czosnkiem, solą i listkami oregano, odstawiłam.
- Cukinię i bakłażana umyłam, osuszyłam i pokroiłam na plastry ok. 1 cm grubości.
- Jaja roztrzepałam z mlekiem, solą i pieprzem.
- Na jednym talerzu miałam mąkę a na drugim panko wymieszane ze startym serem.
- Każdy plaster cukinii czy bakłażana najpierw obtaczałam w mące a potem w jaju i na koniec w panko z serem.
- Smażyłam na rozgrzanym oleju aż się zrumieniły z obu stron.
- Osączałam na ręczniku papierowym.
- Podałam z sosem jogurtowym.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.