piątek, 4 sierpnia 2023

Cukinia i bakłażan w serowej skorupce

Dzisiaj jest smacznie, szybko i pożywnie.
Cukinię i bakłażana kroimy na plastry a potem obtaczamy w panierce aby na końcu je usmażyć.
Do tego pyszny sos i danie gotowe.
Zachęcam na chwilę wejść do kuchni.
Cukinia i bakłażan w serowej skorupce - przepis

Cukinia i bakłażan w serowej skorupce składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • mąka do obtaczania
  • 3 jaja
  • 50 ml mleka
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 szklanki panko
  • 1 szklanka startego sera żółtego - Caciotta z oliwkami u mnie
  • olej do smażenia
Sos:
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • garść świeżych listków oregano

Cukinia i bakłażan w serowej skorupce przygotowanie:
  • Najpierw zrobiłam sos.
  • Wymieszałam jogurt z posiekanym czosnkiem, solą i listkami oregano, odstawiłam.
  • Cukinię i bakłażana umyłam, osuszyłam i pokroiłam na plastry ok. 1 cm grubości.
  • Jaja roztrzepałam z mlekiem, solą i pieprzem.
  • Na jednym talerzu miałam mąkę a na drugim panko wymieszane ze startym serem.
  • Każdy plaster cukinii  czy bakłażana najpierw obtaczałam w mące a potem w jaju i na koniec w panko z serem.
  • Smażyłam na rozgrzanym oleju aż się zrumieniły z obu stron.
  • Osączałam na ręczniku papierowym.
  • Podałam z sosem jogurtowym.

Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger