Wiecie co? takie szybkie dania są zbawieniem na letnie dni gdy nie za bardzo chce nam się stać przy blacie kuchennym a mimo wszystko zjedlibyśmy coś pysznego.
Dziś będzie i szybko i pysznie i pięknie.
Zachęcam do spróbowania tego znakomitego dania.
Bulgur w sosie pomidorowym z brokułem - przepis
- 1 duży brokuł
- 100 g bulguru
- 1 szklanka bulionu warzywnego
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 800 g dojrzałych pomidorów
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu Ponzu cytrynowego
- ok. 200 g sera feta
- 1 łyżeczka grysu chili
- Ugotowałam różyczki brokuła.
- Bulgur ugotowałam w szklance bulionu warzywnego, gotowałam ok. 15 minut.
- Czosnek pokroiłam w plastry, cebulę w kosteczkę, pomidory wraz ze skórką w kosteczkę.
- Na oliwie podsmażyłam cebulę i czosnek, dodałam posiekane pomidory.
- Smażyłam aż pomidory się rozpadły a potem sos zgęstniał.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Dodałam sos sojowy i Ponzu, wymieszałam.
- Na koniec posypałam chili.
- Podałam bulgur z sosem pomidorowym posypane kostkami sera feta i z różyczkami bulguru.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.