Dobrej pomidorowej nigdy dość a z pysznymi dodatkami zawsze zapragnę i zajadam ze smakiem.
Dziś pomidorowa w której są dwa rodzaje pomidorów bo są tu suszone pomidorki oraz pomidor świeży, pachnący, dojrzały.
Zupa jest odżywcza i esencjonalna, idealna na letni obiad.
Zachęceni aby spróbować tej zupy?
Zupa podwójnie pomidorowa z brokułami i fasolką szparagową - przepis
- 2 łyżki oliwy
- średni por
- 4 średnie ziemniaki
- garść fasolki szparagowej zielonej
- 1/2 brokuła
- 190 g suszonych pomidorów z kaparami w oleju - 1 słoik
- 1 bardzo duży pomidor
- 1000 ml bulionu warzywnego
- garść ziela kocanki
- sól morska
- pieprz czarny
- ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia - opcjonalnie
- Pora po dokładnym umyciu pokroiłam w plastry.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, fasolkę na mniejsze kawałki, brokuła na różyczki.
- Pomidora świeżego wraz ze skórką pokroiłam w kostkę a suszone osączyłam i pokroiłam w paski.
- W dużym garnku rozgrzałam oliwę i podsmażałam po kolei pora, ziemniaki, pomidory suszone z kaparami i pomidora świeżego.
- Na koniec wlałam bulion i gotowałam 20 minut.
- Po tym czasie dodałam sól, brokuła, pieprz i kocankę i gotowałam 5 minut.
- Jeśli jest dla Was za mało gęsta zaprawcie mąką, dla mnie była ok bez mąki.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.