O, jakie to dobre, sama byłam zaskoczona tym że kokos i łosoś tak pięknie idą w parze.
Pięknie ze sobą współgrają, są znakomite.
No ale co tu dużo mówić trzeba zajrzeć do kuchni i gotować.
Acha, najpierw trzeba kupić składniki a o nie trudno nie będzie, można je zakupić w każdym markecie.
Zupa kokosowa z łososiem - przepis
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 1/2 papryki białej szpiczastej
- 2 trawy cytrynowe
- 5 - 6 liści kafiru
- 500 ml mleczka kokosowego
- 500 m bulionu miso
- 1 łyżka pasty sojowej
- sól morska
- pieprz czarny
- 350 g filetu łososia ze skórą
- 200 g makaronu noodle świeżego
- szczypior do posypania
- papryczka chili do posypania
- Łososia pokroiłam w paski szerokości 1,5 cm.
- Cebulę, czosnek, imbir, paprykę posiekałam w drobniutką kostkę.
- Podsmażyłam je w dużym garnku na oleju.
- Dodałam stłuczone trawy cytrynowe, liście kafiru i smażyłam minutę.
- Wlałam bulion i mleczko kokosowe, gotowałam 15 minut.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Wrzuciłam makaron i gotowałam 3 minuty.
- Na koniec włożyłam paski łososia, zagotowałam i odstawiłam pod przykryciem na 5 minut.
- Podałam posypane szczypiorem i posiekaną chili.
Przepis Przemka
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.