Kulki tapioki to takie fajne kulki które jak pęcznieją tworzą taką jakby galaretkę.
Do napęczniałych kulek wystarczy dodać jakieś owoce i u mnie to był agrest aby pyszny deser w szklaneczkach lądował na naszych stołach.
Zachęceni? do skosztowania tych małych kuleczek?
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
- 400 g napoju owsiano - migdałowego
- 1/3 szklanki drobnych kulek tapioki
- 2 łyżki ksylitolu
- szczypta soli
- szczypta proszku waniliowego
Sos:
- 300 g czerwonego agrestu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- garść włoskich orzechów
- Kulki tapioki przepłukałam pod zimną wodą, potem zalałam je zimną wodą i odstawiłam aby napęczniały na ok. godzinę.
- Potem odcedziłam kulki od wody, zalałam je napojem owsianym i gotowałam ok. 15 minut.
- Dodałam ksylitol, wanilię i sól.
- Przelałam do pucharków, pozostawiłam do wystudzenia.
Sos:
- Agrest umyłam, obrałam i przełożyłam do garnuszka, dodałam cukier i rozgotowałam agrest.
- Potem go zmiksowałam.
- Wodę wymieszałam z mąką i wlałam do gotującego agrestu.
- Gotowałam aż masa zgęstniała.
- Przestudzony agrest wlałam na pudding w pucharkach.
- Posypałam orzechami włoskimi.
- Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Pomysł własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.