poniedziałek, 24 lipca 2023

Pierogi z różą i borówkami

Mogą być obiadem, mogą też być deserem, te pierogi są znakomite.
Mięciutkie ciasto i aromatyczne, dżemowe wnętrze są znakomite.
Podsmażone smakują wybornie, pewnie nie tylko my kochamy podsmażane pierogi.
A jak wiadomo pierogi smakują o każdej porze dnia i roku 💗
Ja tutaj użyłam konfitury z dzikiej róży, użyjcie taką jaką macie.
Zaczynamy?
Pierogi z różą i borówkami - przepis


Pierogi z różą i borówkami - składniki:
Ciasto:
  • 150 - 160 g mąki pszennej Farina "00"
  • 1 małe jajo
  • szczypta soli
  • ok. 1/2 szklanki wrzątku
Nadzienie:
  • konfitura z płatków dzikiej róży
  • borówki
Dodatkowo:
  • olej do smażenia

Pierogi z różą i borówkami przygotowanie:
  • Ciasto robiłam przy użyciu malaksera, jeśli robicie je ręcznie po wlaniu wrzątku do mąki należy mieszać widelcem aby się nie poparzyć.
  • Na koniec do przestudzonego dodałam jajo.
  • Ja wszystkie składniki, oprócz jaja wrzuciłam do misy malaksera i pulsacyjnie zagniotłam ciasto a potem do przestudzonego dodałam jajo.
  • Z ciasta zrobiłam kulę i pozostawiłam pod miską na 15 minut.
  • Potem rozwałkowałam ciasto i przy pomocy urządzenia do pierogów zrobiłam nieduże pierogi w środku których jest 1 łyżeczka konfitury i 2 - 3 borówki.
  • Jeśli nie macie urządzenia to wykrawajcie szklanką krążki a potem to już jak normalne pierogi.
  • Gotowałam pierogi w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3 minuty.
  • Po przestudzeniu i wyschnięciu pierogi podsmażyłam na oleju z obu stron.

Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger