Mogą być obiadem, mogą też być deserem, te pierogi są znakomite.
Mięciutkie ciasto i aromatyczne, dżemowe wnętrze są znakomite.
Podsmażone smakują wybornie, pewnie nie tylko my kochamy podsmażane pierogi.
A jak wiadomo pierogi smakują o każdej porze dnia i roku 💗
Ja tutaj użyłam konfitury z dzikiej róży, użyjcie taką jaką macie.
Zaczynamy?
Pierogi z różą i borówkami - przepis
Pierogi z różą i borówkami - składniki:
Ciasto:
- 150 - 160 g mąki pszennej Farina "00"
- 1 małe jajo
- szczypta soli
- ok. 1/2 szklanki wrzątku
Nadzienie:
- konfitura z płatków dzikiej róży
- borówki
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- Ciasto robiłam przy użyciu malaksera, jeśli robicie je ręcznie po wlaniu wrzątku do mąki należy mieszać widelcem aby się nie poparzyć.
- Na koniec do przestudzonego dodałam jajo.
- Ja wszystkie składniki, oprócz jaja wrzuciłam do misy malaksera i pulsacyjnie zagniotłam ciasto a potem do przestudzonego dodałam jajo.
- Z ciasta zrobiłam kulę i pozostawiłam pod miską na 15 minut.
- Potem rozwałkowałam ciasto i przy pomocy urządzenia do pierogów zrobiłam nieduże pierogi w środku których jest 1 łyżeczka konfitury i 2 - 3 borówki.
- Jeśli nie macie urządzenia to wykrawajcie szklanką krążki a potem to już jak normalne pierogi.
- Gotowałam pierogi w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3 minuty.
- Po przestudzeniu i wyschnięciu pierogi podsmażyłam na oleju z obu stron.
Smacznego
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.