Dziś znowu będzie szybko i bardzo, bardzo smacznie.
Ziemniaczki młode w kosteczkę, do nich ugotowany i obrany bób, zalany masą jajeczną i oto jest omlet.
Można go zajadać na śniadanie, obiad, wczesną kolację, będzie znakomicie.
Jest pyszny, zdrowy, a jeśli użyjecie oleju zamiast masła będzie omlet wege.
Będziecie zajadali? skusicie się?
A jaki omlet lubicie najbardziej? może i ja się zainspiruje?
Omlet ziemniaczany z bobem - przepis
- 3 średnie młode ziemniaczki
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- 1 dymka ze szczypiorem
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól do smaku
- 4 jaja
- 3 łyżki mleka
- koperek
- Ziemniaki wyszorowałam i pokroiłam w kostkę.
- Dymkę ze szczypiorem posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam olej i masło, wrzuciłam ziemniaki i cebulkę, smażyłam jakieś 3 minuty.
- Potem wsypałam wszystkie przyprawy, a jak ziemniaki się obtoczyły wsypałam bób, podsmażałam minutę.
- Jaja rozmąciłam z mlekiem i wlałam na patelnię, tak aby jaja dotarły do każdego zakamarka.
- Zmniejszyłam ogień, nakryłam patelnię pokrywką i smażyłam 4 - 5 minut.
- Po tym czasie zsunęłam omlet na talerz i posypałam koperkiem.
- Zajadamy ze smakiem.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.