Jeśli zdarzy się tak Wam a zdarza się to prawie w każdym domu, że zostanie Wam chleb albo bułka i nie będzie pierwszej świeżości, można wykorzystać go do zrobienia tego oto omletu.
Nasze ulubione dodatki do tego czyli dymka ze szczypiorem i za chwilę omlet gotowy.
Takie śniadanie to fajna sprawa.
Można posypać serem żółtym jak lubicie.
Omlet z chleba - przepis
- 2 czerstwe grahamki lub 2 - 3 kromki chleba
- 4 duże jaja
- dymka ze szczypiorem
- 150 ml mleka
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżka masła klarowanego
- Jaja rozkłóciłam z mlekiem, solą i pieprzem.
- Dodałam do masy część posiekanej dymki ze szczypiorem.
- Bułki pokroiłam na plasterki.
- Na dnie patelni rozpuściłam masło i ułożyłam ściśle kromki pieczywa.
- Na pieczywo wylałam masę jajeczną.
- Nakryłam patelnię pokrywką i smażyłam aż omlet pod spodem stał się rumiany.
- Wtedy przewróciłam omlet na drugą stronę.
- Na talerzu posypałam resztą szczypioru i dymki.
Pomysł własny
4 komentarze
Prosto i pysznie, a jednocześnie świetny sposób na wykorzystanie pozostałego pieczywa. Wykorzystujemy, nie marnujemy. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak mówisz, dziękuję
UsuńCiekawy chlebowy omlecik ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy i pyszny
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.